Pekka Silvola

Puoluesihteeri s. 26.11.1924 k. 22.6.2015
Pekka Silvola
Pekka Silvola

Keskustapuolueen entinen puoluesihteeri Pekka Silvola kuoli 22. kesäkuuta 2015 Espoossa. Hän oli 90-vuotias, syntynyt 26. marraskuuta 1924 Kiukoisissa, Satakunnassa.

Silvola haavoittui jatkosodassa ja opiskeli valtiotieteen maisteriksi sodan jälkeen. Hän oli 1950-luvun maalaisliiton eri tehtävissä. Silvola oli hyvä puhuja. Hän kunnostautui etenkin presidentinvaaleissa 1956. Urho Kekkosen valinnan puolesta pidetty puhe painui niin syvälle Silvolan muistiin, että hän pystyi vuosikymmenten kuluttuakin pitämään saman puheen uudestaan.

Seuraavan vuosikymmenen Silvola työskenteli puoluesihteerinä. 1960-luvun alussa maalaisliitto oli Suomen suurin ja mahtavin puolue. Valta synnytti kovia sisäisiä otteluita ja sisäisiä linjoja, joista Silvola pysytteli sivussa. Hän oli uskollinen vain puolueelle ja Kekkoselle.

Silvola hoksasi ajoissa, ettei puolue voisi pitkän päälle menestyä, jos se olisi vain maaseutuväestön puolue. Niinpä hänen kaudellaan maalaisliiton nimi muutettiin keskustapuolueeksi. Silvolan seuraajat jalostivat nimen myöhemmin nykyiseen muotoonsa Suomen keskustaksi.

Silvola siirtyi 1969 Yleisradion ohjelmajohtajaksi. Silvolan ystävä Seppo Sarlund kuvasi perjantain Suomenmaassa Silvolan toimenkuvaa Yleisradiossa näin: "Silvolalle painottuivat kirkolliset asiat, suhteet Neuvostoliiton radiokomiteaan ja Tamminiemen yhteyksien hiominen. Leikkisästi Silvolan sanottiin kantavan ylipapin viittaa."

Lisäksi Silvola huolehti myös siitä, että Yleisradion ohjelmissa ja nimityksissä säilyi poliittinen tasapaino. Silvolan tullessa Yleisradioon yhtiötä moitittiin punaiseksi ja puhuttiin jopa "Repo-radiosta", koska pääjohtaja Eino S. Repo oli 1960-luvun lopulla suosinut radikaaleja ohjelmia.

Kun Pekka Silvola siirtyi 1985 Yleisradion ohjelmajohtajan paikalta eläkkeelle, radikaali "Repo-radio" oli enää muisto.

Unto Hämäläinen

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta