Antti Siivola

Professori, fyysikko s. 14.9.1936 k. 18.5.2015
Antti Siivola
Antti Siivola

Professori Antti Tapani Siivola kuoli Helsingissä 18. toukokuuta 2015  78-vuotiaana. Hän oli syntynyt 14. syyskuuta 1936 Haminassa.

Siivola nimitettiin Helsingin yliopiston fysiikan professoriksi 1970. Hän oli vuosina 1971–78 fysiikan laitoksen esimies ja matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani 1983–93.

Siivolalla oli halua ja kykyä ratkoa teknisiä pulmia itsenäisesti ja taitavasti. Väitöskirjatyön mittauksissa tarvittavien laitteiden ostoon ei ollut rahaa, joten hän rakensi tarvittavat esivahvistimet itse. Siivola edisti tietokoneiden käyttöä yliopistossa eri tasoilla.

Siivola oli tehokkaasti verkottunut ennen kuin koko sanaa oli edes keksitty. Väitöskirjatyössä tarvitut radioaktiiviset aineet valmistettiin säteilyttämällä Uppsalassa.

Post doc -tutkimukset hän teki Kalifornian yliopistossa Berkeleyn kiihdytinlaboratoriossa. Otaniemen Triga-reaktorin valmistuttua silläkin säteilytettiin tutkittavia näytteitä.

Kun napapiirin pohjoispuolelle rakennettiin kansainvälisen Eiscat-yhteisön toimesta tutkajärjestelmä revontulien syntyalueen tutkimista varten, Siivola oli Suomen edustajana Eiscatin johtokunnassa. Hän osallistui teknis-tieteellisen yhteistyökomitean kokouksiin Neuvostoliitossa.

Maanpuolustus oli Siivolalle tärkeä asia. Hänen vakavaa suhtautumistaan siihen heijastaa se, että hän oli Reserviupseerikoulun kurssillaan priimusmiekan saaja. Tieteellisen ja ammatillisen osaamisensa hän antoi myös maanpuolustuksen käyttöön. Hän oli puolustusministeriön alaisessa maanpuolustuksen tieteellisessä neuvottelukunnassa eri tehtävissä vuosina 1969–2005.

Hänen tieteellinen mielenkiintonsa kohdistui tällöin ydinräjähdyksen vaikutuksiin, kuten radioaktiiviseen laskeumaan ja elektromagneettiseen pulssiin (EMP) sekä näiltä vaikutuksilta suojautumiseen. Myös sukellusveneiden ja helikopterien herätteiden havaitseminen kiinnostivat häntä.

Tasavallan presidentin myönsi Siivolalle 1. luokan Vapaudenristin vuonna 2000. Sotilasarvoltaan Siivola oli majuri.

Hänen purjehdusharrastuksensa alkoi optimistijollan rakentamisesta. Purjehdus jatkui Windmillillä ja myöhemmin köliveneillä. Antti Siivola toimi pitkään Suomen Windmill-liiton puheenjohtajana.

Matti Siivola
Pentti Paatero
Mikko Viitasalo

Kirjoittajat ovat Antti Siivolan poika sekä työtovereita ja ystäviä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta