Matti Makkonen

Diplomi-insinööri s. 16.4.1952 k. 26.6.2015
Matti Makkonen
Matti Makkonen

Suomalaisen matkapuhelinalan uranuurtaja, diplomi-insinööri Matti Makkonen kuoli sairauden uuvuttamana Seinäjoella perjantaina 26. kesäkuuta 2015.

Hän oli syntynyt 16. huhtikuuta 1952 Suomussalmella ja oli kuollessaan 63-vuotias.

Posti- ja telelaitoksella pitkän uransa aloittanut Makkonen näki suomalaisen matkapuhelinihmeen nousun ja vaikutti siihen aitiopaikalta usean vuosikymmenen ajan. Makkonen valmistui diplomi-insinööriksi Oulun yliopistosta vuonna 1976 pääaineenaan elektroniikka. Posti- ja telelaitoksella hän toimi aluksi järjestelmäsuunnittelijana ja kehitti langattomia verkkoja, erityisesti nmt-tekniikkaa.

1980-luvulla hän nousi radioverkkoyksikön varajohtajaksi ja edelleen matkapuhelinpalveluyksikön johtajaksi. Ura vei myöhemmin johtotehtäviin myös Sonerassa ja Nokia Networksissa. Viimeksi Makkonen työskenteli teleyhtiö Anvian toimitusjohtajana.

Julkisuudessa Makkonen tunnetaan parhaiten roolistaan tekstiviestin keksimisessä.

1980-luvun alussa Makkonen oli mukana kehittämässä tulevaa gsm-standardia, jonka suuntaviivoja piirrettiin Pohjoismaisissa telekonferensseissa. Erään konferenssipäivän päätteeksi syntyi olutlasin äärellä oivallus tekstiviestin ideasta kööpenhaminalaisessa pizzeriassa vuonna 1984. Tuon ajan nmt-puhelimilla saattoi vain soittaa.

Makkonen mietti, että kokouksissa olisi kätevää, jos puhelimella voisi huomaamatta "näpeltää" viestejä, ja niihin voisi myös vastata.

"Silloin oli jo käytössä kaukohakulaitteita, joihin saattoi vastaanottaa viestejä, mutta niiden lähettäminen oli kömpelöä: piti soittaa välityskeskukseen ja sanella viesti", Makkonen on kertonut.

Makkosen ideaa "tekstinäpeltimestä" lähdettiin ajamaan gsm-järjestelmään.

"Makkosen Matti se oli semmoinen ideanikkari. Yhdessä sitten kehiteltiin sitä hänen ideaansa, ja sitten se esiteltiin myöhemmin sinne gsm-ryhmään ja sitä kautta se tuli sitten käyttöön", kuvasi Makkosen kollega, diplomi-insinööri Seppo Tiainen pizzeriassa syntynyttä oivallusta Kuukausiliitteen haastattelussa vuonna 2002.

Makkonen sai vuonna 2008 The Economist-lehden innovaatiopalkinnon roolistaan tekstiviestin keksimisessä. Vuonna 2012, tekstiviestin 20-vuotispäivänä, Makkonen antoi BBC:lle haastattelun, joka toteutettiin tekstiviestitse.

Makkonen itse vähätteli rooliaan "tekstiviestin isänä". Makkosen oivallus ei sellaisenaan päätynytkään nykyään käytössä olevaksi tekstiviestijärjestelmäksi. Voi olla, että Makkonen sai idean ensimmäisten joukossa, mutta lopullisia teknisiä ratkaisuja kehittivät esimerkiksi ranskalaiset ja saksalaiset.

Makkonen on muistuttanut, että tekstiviesti syntyi useiden Euroopan maiden teleinsinöörien ponnistusten tuloksena.

Makkonen oli helposti lähestyttävä ja älykäs mies, jonka huumorintaju säilyi loppuun asti.

Työtoverit ovat kuvailleet Makkosta ihmisläheiseksi esimieheksi, jonka suorassa tyylissä näkyi kainuulainen tausta.

Kolme vuosikymmentä telealan johtotehtävissä työskennellyt Makkonen pohti paljon johtajuuden pulmia. . Vuonna 2008 pohdinnoista syntyi kirja Mitä tekisin nyt toisin? Jälkiviisautta johtamiseen, jonka Makkonen kirjoitti konsultti Leila Kontkasen kanssa.

Vaikea sairauskaan ei lannistanut pohdiskelevaa luonnetta. Siirryttyään sivuun Anvian toimitusjohtajan paikalta Makkonen seurasi ja kommentoi suomalaisen telealan tapahtumia aktiivisesti. Vielä sairaalassa hän päivitti Näköpulmia-blogiinsa aktiivisesti ajatuksiaan teleoperaattoreista ja johtamiskulttuurista.

Viimeisen blogitekstinsä, "Viimeiset vanhat viisaudet", Makkonen kertoi näpytelleensä kännykällä.

Niko Kettunen

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta