Chris Squire

Muusikko s. 4.3.1948 k. 27.6.2015
Chris Squire
Chris Squire

Progressiivisen rockin tähtitaivas ei enää loista yhtä kirkkaana: yksi maailman arvostetuimmista rock-basisteista, Chris Squire, kuoli 67-vuotiaana leukemiaan Phoenixissa Arizonassa 27. kesäkuuta 2015. Hänet tunnettiin erityisesti Yes-yhtyeen basistina ja perustajana, joka on ainoana Yes-yhtyeen vakituisena jäsenenä soittanut yhtyeen jokaisella 21 studiolevyllä.

Lähes yksinomaan 1964 Rickenbacker 4001:lla koko uransa ajan soittaneen Squiren merkitys yhtyeelle oli kiistaton. Yes kuulosti Yesilta, koska basistina oli Chris Squire. Hänen korvaamaton panoksensa ei kuitenkaan jäänyt vain tähän. 67-vuotiaana kuolleen basistin jälki säveltäjänä näkyy esimerkiksi kappaleissa I've Seen All Good People, Perpetual Change, Starship Trooper, Heart of the Sunrise ja Owner of a Lonely Heart.

Basson lähes kitaran veroiseksi itsenäiseksi soolosoittimeksi nostanut Chris Squire syntyi Kingsburyssa Lontoossa 4. maaliskuuta 1948.

Teini-ikäisenä The Whon John Entwistlen soittoon ihastunut Squire kävi Hampsteadissa Lontoossa sijainnutta Haberdashers' Asken anglikaanista poikakoulua ja lauloi koulun kuorossa, mutta sai 16-vuotiaana potkut, koska hänellä oli liian pitkät hiukset, joita ei suostunut siistimään. Tämän jälkeen hän alkoi työskennellä Boosey & Hawkesin kitarakaupassa Regent Streetilla Lontoossa.

Hän kokeili lsd:tä useaan otteeseen, mutta huono trippi vei hänet sairaalaan muutamaksi päiväksi vuonna 1967. Sen jälkeen hän ei happoon koskenut.

Soitettuaan muutamissa lyhytaikaisissa kokoonpanoissa – The Selfs, Syn ja Maybel's Greer's Toyshop – hän perusti Yesin laulaja Jon Andersonin kanssa keväällä 1968. Kitaristiksi tuli Peter Banks, rumpaliksi Bill Bruford ja kosketinsoittajaksi Tony Kaye. Ensimmäinen albumi ilmestyi elokuussa 1969. Loppu on progressiivisen rockin historiaa.

Yhdeksän Yesin albumia on noussut eniten myytyjen levyjen listalle Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

Chris Squirentunnusmerkillinen tapa hyödyntää sinfonisia rakenteita näkyy basistin ensimmäisellä soololevyllä Fish Out of Water, joka nousi 25. sijalle Britannian eniten myytyjen albumien listalla vuonna 1975. Sekin osoitti, että Chris Squire pärjäsi hyvin omillaan. Hän ei ollut kuin kala kuivalla maalla, vaikka levy syntyi aikana, jolloin Yes oli vuoden verran telakalla.

Jukka Petäjä

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta