Ahti Toratti

Diplomi-insinööri s. 14.2.1930 k. 12.5.2015
Ahti Toratti
Ahti Toratti

Rakennusalan diplomi-insinööri Ahti Toratti kuoli 12. toukokuuta 2015 85-vuotiaana Pitkäjärvellä Espoossa. Hän oli syntynyt 14. helmikuuta 1930 Alatornion Kantojärvellä yhdeksänlapsisen maanviljelijäperheen keskimmäiseksi.

Hän valmistui diplomi-insinööriksi Helsingin Teknillisestä korkeakoulusta rakennusosastolta 1963.

Tämän jälkeen hän teki pitkän uran rakentamisprojekteissa ympäri maailmaa vuoteen 2000, jolloin jäi eläkkeelle 70-vuotiaana.

Toratti työskenteli alkuvaiheessa voimalaitoshankkeissa Imatran Voiman projekteissa, mutta pääosan urastaan hän teki Jaakko Pöyryn palveluksessa.

Toratti oli uranuurtaja Suomen sellu- ja paperitehdasrakentamisen viennissä. Onnistuneet jättihankkeet edistivät Suomen viennin menestystä alalla merkittävästi.

Työuransa aikana Toratti teki muutaman vuoden mittaisia komennusprojekteja kymmenessä eri maassa. Vuosina 1974–78 hän oli rakennuttajana Brasilian Aracruz Cellulose -projektissa, joka oli silloin lajissaan maailman mittavin hanke.

Myös hänen 1992–95 vetämänsä Indonesian Sumatralla toteutettu Riau Andalan Pulp & Paper -tehdashanke oli aikansa suurin puunjalostuksen alalla.

Hän sai Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkin 1994.

Toratin johtamistyyliin kuului olla työmaalla läsnä ja saada suora kontakti työhön osallistuviin ihmisiin. Häntä kutsuttiin usein nimellä "saitti-insinööri", joka ei konttorissa viihtynyt.

Toratti vaati kaikilta hyvää suoritusta ja työskenteli itseään säästämättä. Häneen luotettiin ja häntä kunnioitettiin työssään hyvin erilaisissa kulttuureissa. Toratti osasi ennakoida ja sovitella konfliktitilanteita paikalliset olosuhteet huomioon ottaen.

Eläkevuosiensa aikana Toratti harrasti muun muassa golfia, hiihtoa, saunomista ja filosofista kirjallisuutta.

Hän tutki savusaunan olemusta ja mitoitti kiukaan tulitilaa tavoitteena kitkuton sauna. Hän rakensi useita hyväksi todettuja savusaunoja esimerkiksi Espoon Pitkäjärven rantaan, Kuhmalahteen ja Tornioon, joiden kiukaissa on hänen suunnittelemansa korkea palotila.

Tomi Toratti
Kirjoittaja on Ahti Toratin poika.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta