Pertti Monto

Päätoimittaja s. 2.9.1936 k. 10.6.2015
Pertti Monto
Pertti Monto

Talouselämä-lehden pitkäaikainen toimituspäällikkö ja päätoimittaja Raimo Pertti Ilmari Monto kuoli 10. kesäkuuta 2015 sairauteen. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Kurkijoella 2. syyskuuta 1936.

Jyväskylän Sanomissa toimitusharjoittelijana 1957 uransa aloittanut Monto siirtyi toimittajaksi Aamulehteen 1961, ensin aluetoimittajaksi Jämsään, myöhemmin lehden muihin tehtäviin. Monto rekrytoitiin Tampereelta Aamulehden taloustoimituksesta Helsinkiin Talouselämän toimituspäälliköksi 1972.

Uudessa tehtävässään Monto sai uinuneen pikku viikkojulkaisun virkistymään eloisaksi ja ajankohtaiseksi lehdeksi. Päätoimittaja Rauno Larsion tuella ja toimituspäällikkö Pertti Monton johdolla Talouselämästä tuli 1970- ja 1980-luvun journalistinen ja liiketaloudellinen menestystarina. Lehden laajentunut omistajakunta oli valmis satsaamaan lehteen, ja Monto ymmärsi, miten lehden resursseja oli viisasta käyttää.

Melkein kaikki, mihin Talouselämä 1970-luvulla tarttui, oli uutta siinä lukijapiirissä, jolle lehti tehtiin: hyvien ja huonojen yritysten nostaminen tikun nokkaan, yritysjohtajien ja muiden päättäjien arviointi henkilöitä nimeltä mainiten, yritysten taloudelliseen suorituskykyyn pohjautuva vertailu, kriittinen ja suorasukainen ote.

Monto oli pyrkimyksissään sitkeä ja jopa kovakorvainen. Koska hänen journalistinen osaamisensa oli kiistaton, hän sai toimituksen mukaansa ja ulkopuoliset arvostelijat vaikenemaan.

Esimiehenä Monto oli selkeä ja määrätietoinen, innostunut ja innostava. Monto vaati asioihin tarttumista, pelottomia yhteydenottoja, asioiden perusteellista selvittämistä ja terävää ilmaisua. Usein vaatimukset johtivat toimittajat rankkoihin työrupeamiin. Toisaalta hän piti itsestään selvänä, että työn lisääntyessä palkankin pitää kasvaa.

Lehden levikin lisääntyessä ja näkyvyyden kasvaessa Monton omista Pelin henki -jutuista tuli ärhäkkää tuoretavaraa. Monto kirjoitti faktoihin pohjautuen purevasti yritysjohtajien ja muiden päättäjien typeryyttä ja saamattomuutta vastaan. Hän oli tiukka, ei ilkeä. Hän arvosteli toistuvasti maatalouspolitiikan päättömyyttä, finanssiyritysten toilailuja, yritysten hallitusten välinpitämättömyyttä sekä päättäjien piirin sisäänlämpiävyyttä. Perusteleva kritiikki myös vaikutti päätöksentekoon.

Silti Monto seurusteli ahkerasti päättäjien kanssa. Hän ei pelännyt juttujensa tuottamia ristiriitoja, vaikka ei niitä varta vasten rakentanutkaan. Monton Pelin henki -jutut olivat pitkään esikuva Talouselämän koko journalistiselle linjalle.

Monto nimitettiin Talouselämän päätoimittajaksi 1983 ja vastaavaksi päätoimittajaksi 1989. Hän siirtyi eläkkeelle vuonna 2000 takanaan ura yhtenä suomalaisen talousjournalismin uudistajista.

Eläkeläisenäkin Monto seurasi yritys- ja talouselämää ja yhteiskunnallista keskustelua. Varsinaiset harrastukset liittyivät kuitenkin kuntoliikuntaan ja ulkoiluun.

Pertti Monton jäätyä leskeksi kuusi vuotta sitten, hänellä oli tiiviit yhteydet läheisiinsä ja lapsiinsa ja heidän perheisiinsä.

Lauri Helve
Jouni Luotonen

Kirjoittajat ovat Pertti Monton kollegoita ja ystäviä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta