Kaarina Baker Sterret

s. 2.7.1918 k. 4.6.2015
Kaarina Baker Sterrett
Kaarina Baker Sterrett

Kaarina Baker Sterrett o. s. Koskeno (Forsgrén) kuoli 4. kesäkuuta 2015 Ohion Granvillessä Yhdysvalloissa. Hän oli 96-vuotias, syntynyt Helsingissä 2. heinäkuuta 1918.

Baker Sterrett kävi Tehtaanpuiston yhteiskoulua Helsingissä. Sodan aikana hän oli lottana muun muassa ilmanvalvontatehtävissä ja sai toiminnastaan neljä ansiomitalia. Sodan jälkeen Baker Sterrett innostui ranskalaisesta keittotaidosta ja opiskeli sitä Suomessa ja Ranskassa. Hotellihallinnon opinnot veivät hänet jo 1950-luvulla Yhdysvaltoihin. Baker Sterrett, tuolloin ensimmäisen miehensä mukaan Aro, työskenteli Palace Hotellin pääemäntänä vuosina 1952–1960.

Hän tapasi Alvar Aallon suuren ihailijan, arkkitehti Joseph Bakerin ja meni tämän kanssa naimisiin. Perhe muutti Ohioon vuonna 1960. Mukaan lähtivät myös lapset Kauko, Ilkka ja Pirkko.

Yhdysvalloissa Baker Sterrett loi vahvan ystävä- ja tuttavaverkoston ja teki Suomea tunnetuksi monella tavalla. Hän loisti lukuisien kutsujen ja illanviettojen iloisena emäntänä. Häntä kutsuttiinkin "sauce queeniksi" ja hän sai amerikkalaiset ihastumaan muun muassa "mummon kurkkuihin".

Baker Sterrett jäi leskeksi 1987. Vuonna 1993 hän meni naimisiin matematiikan professori Andrew Sterrettin kanssa.

Elämänsä viimeisiin vuosiin asti hän piti tiivistä yhteyttä myös Suomessa oleviin sukulaisiinsa ja ystäviinsä ja vietti täällä joka vuosi viikkoja, joskus jopa kuukausia.

Baker Sterrett oli sydämellinen ihminen ja tukipilari läheisilleen. Hän oli valoisa optimisti, jonka lasi oli aina enemmän täynnä kuin tyhjä. Hän loi iloa ympärilleen, pursui elämää ja energiaa. Kuvaavia ovat erään yhdysvaltalaisen ystävän sanat: "Muistilappu Taivaan isälle: 'Rakas Jumala, valmistaudu. Kiillota viinilasit, ota ulos padat ja pannut, valmista juhlahatut. . . täältä tulee Kaarina!'"

Anne Forsgrén
Kirjoittaja on Kaarina Baker Sterrettin sisarentytär.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta