Lasse Koskela

Kirjallisuudentutkija, kriitikko s. 9.8.1955 k. 18.6.2015
Lasse Koskela
Lasse Koskela

Helsingin yliopiston kirjaston tietoasiantuntija, kirjallisuudentutkija ja kriitikko Lasse Koskela kuoli 18. kesäkuuta 2015 Terhokodissa syöpää sairastettuaan. Hän oli 59-vuotias, syntynyt 9. elokuuta 1955 Virroilla.

Muistan itse Koskelan 1980-luvun alusta Helsingin yliopistosta vähän vanhempana suomen kielen opiskelijana ja ainejärjestöaktiivina. Nuoremmille hän tuli tutuksi kirjastoamanuenssina ja kotimaisen kirjallisuuden laitoksen assistenttina.

Kun tieto kuolemasta levisi, Koskelaa on muisteltu kannustavana ja täsmällisenä opettajana. Kotimaisten kielten keskuksen Kotus-blogissaan myös dosentti Vesa Heikkinen kiinnitti huomiota kirjoittajakollegan eksaktiuteen ja ystävällisyyteen: "Sellainen Lasse oli. Tekstissä ja sanassa kiinni. Tarkka."

Lukeva yleisö muistaa Koskelan erityisesti kirjallisuuskriitikon työstä.

Hänen teräviä arvioitaan kotimaisista uutuuksista alkoi ilmestyä Parnassossa jo 1980-luvun alussa, ja lehden kevätnumerossakin oli arvio Jari Tervon Pyrstötähti-romaanista.

Siinä verrattiin elämäkerrallista proosaa Kalle Päätalon teoksiin, kiiteltiin viittauksia kirjailijanuran alkuun ja pohdittiin Tervon peruskoulutaustaa.

Näille lukijoilleen Koskela teki useita yleistajuisia oppaita kirjallisuuden tutkimuksesta ja vastaanotosta, sekä yksin että erilaisissa työryhmissä.

SKS:n laajassa Suomen kirjallisuushistoria -projektissa (1998–99) hän oli toimitussihteerinä. Hän toimi myös kulttuurilehti Hiidenkiven päätoimittajana 2002–05.

Toisenlainen innokas yleisö olivat aloittelevat kirjailijat, joita Lasse Koskela ohjasi niin kutsutussa Nobelistiklubissa. Se alkoi kokoontua jo 1990-luvulla ja koostui Helsingin yliopiston opiskelijoista.

Koskelan suojissa ohjausta ovat saaneet muun muassa Tuuve Aro, Laura Honkasalo, Jani Saxell, Taina Latvala ja Jussi Valtonen. Lisäksi Koskela vaikutti vahvasti suomalaiseen äidinkielen ja kirjallisuuden opetukseen. Hän oli mukana tekemässä useita oppikirjoja ja uudistamassa ylioppilaskoetta ylioppilastutkintolautakunnassa vuodesta 1992. 2007 koe muuttui kaksiosaiseksi, ja kirjoitustaitoa mittaavan esseen rinnalle tuli tekstitaidon koe kokelaiden lukutaitoa arvioimaan.

Helsingin yliopiston kirjaston tietoasiantuntijana Koskela oli kokoamassa myös Suomalaista klassikkokirjastoa.

Se on yliopiston ja Kansalliskirjaston tuottama ja ylläpitämä digitaalinen kokoelma suomalaista kaunokirjallisuutta ja sen tutkimusta. Se on suunniteltu mahdollisimman laajalle käyttäjäkunnalle, koulutusta ja tutkimusta tukemaan.

Tammikuussa 2015 avautuneen klassikkokirjaston toimittaminen jäi Lasse Koskelan viimeiseksi suureksi työksi.

Suvi Ahola

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta