Casimir Ehrnrooth

Vuorineuvos s. 6.4.1931 k. 8.7.2015
Casimir Ehrnrooth
Casimir Ehrnrooth

Suomen teollisuuden vaikutusvaltaisimpiin johtajiin kuulunut vuorineuvos Casimir Ehrnrooth kuoli 8. heinäkuuta 2015 sairauskohtaukseen. Hän oli 84-vuotias.

Ehrnrooth syntyi Helsingissä 6. huhtikuuta 1931 vauraaseen sukuun, sillä hänen isänsä Göran Ehrnrooth oli Yhdyspankin pääjohtaja.

Casimir Ehrnrooth valmistui lainopin kandidaatiksi 1955 ja toimi aluksi asianajajana.

Teollisuusmiehen ura alkoi 1960-luvulla, jolloin hänet nimitettiin Lauritsalassa toimivan Kaukaan tehtaan toimitusjohtajaksi. Hän peri tehtävän enoltaan, vuorineuvos Jacob von Julinilta.

Kaukas oli pieni yritys, joka valmisti sellua, sahatavaraa ja vaneria. Ehrnroothin johdolla Kaukas ryhtyi tuottamaan päällystettyä aikakauslehtipaperia, mikä oli uutta Suomessa.

Sijoitus oli suuri riski, sillä uusi tuotantolinja maksoi yhtiön vuotuisen liikevaihdon verran. Investointi onnistui, ja Kaukas oli monena vuonna Suomen kannattavin metsäyhtiö. Se harmitti Suomen muita metsäpatruunoita.

Seuraava siirto oli, kun Kaukas ja mahtava Kymi-Strömberg fuusioituivat Kymmene-osakeyhtiöksi. Aluksi luultiin, että kymiläiset määräävät tahdin suuryhtiössä, mutta todellinen vallankäyttäjä oli Kaukas eli Casimir Ehrnrooth.

Suomen talous ajautui pahoihin vaikeuksiin 1980-luvun lopulla. Kustannukset eivät pysyneet kurissa, metsäyhtiöt olivat rakentaneet liikaa kapasiteettia, eivätkä tuotteet menneet kunnolla kaupaksi.

Ehrnrooth syytti tilanteesta maan hallitusta ja Suomen Pankkia, jotka ajoivat vahvan markan politiikkaa.

Vuorineuvoksen mielestä markka olisi pitänyt devalvoida, kuten aina aiemmin oli tehty vientiteollisuuden pelastamiseksi.

Markan arvonalennusta ajoivat Yhdyspankin leiriin kuuluneet yhtiöt, kun taas Kansallispankin vaikutuspiiriin kuuluneet yritykset kannattivat maan virallista linjaa.

Kun Ehrnroothia ei uskottu, hän erosi protestiksi Teollisuuden Keskusliiton puheenjohtajan paikalta.

Muutamaa kuukautta myöhemmin hallitus ja keskuspankki joutuivat tunnustamaan tosiasiat.

Markka devalvoitiin ja laskettiin myöhemmin kellumaan.

Sittemmin vahvan valuutan linja on toteutunut, kun Suomi liittyi euroalueeseen.

Yhdyspankin ja Kansallispankin fuusio Meritaksi vaikutti metsäteollisuuteen. Kun raja-aita kaatui, Repola ja Kymmene liittoutuivat UPM-Kymmeneksi.

Ehrnrooth jäi eläkkeelle keväällä 1996, kun UPM-Kymmene aloitti virallisesti toimintansa. Hän jatkoi UPM-Kymmenen puheenjohtajistossa yhdessä Repolan Tauno Matomäen ja vakuutusyhtiö Pohjolan Yrjö Niskasen kanssa.

Vuorineuvoksia kutsuttiin kolmeksi bassoksi ja heillä oli oma konttorinsa Helsingin keskustassa.

Ehrnroothin rooli oli merkittävä, kun Nokia nousi maailman johtavaksi matkapuhelinten valmistajaksi. Hän toimi yhtiön hallituksen puheenjohtajana, ja vaikutti Jorma Ollilan valitaan Nokian toimitusjohtajaksi.

Ehrnrooth luotti Ollilan näkemykseen, jonka mukaan matkapuhelimen avulla kriisiyhtiö nousee kukoistukseen.

Julkisuudessa Ehrnroothia ylistettiin Ollilan "löytäjäksi", eikä hän vaivautunut kumoamaan väitettä. Toisen tulkinnan mukaan Ollilan keksi Yhdyspankin pääjohtaja Ahti Hirvonen.

Tyyliltään Ehrnrooth oli etäinen. Ei ensimmäisessä eikä toisessakaan tapaamisessa tullut kuuloon, että hän olisi sinutellut keskustelukumppaniaan. Toisaalta "kaupungilla" leviteltiin paljonkin anekdootteja Casse-sedästä ja hänen pyrkimyksistään.

Ehrnrooth oli Suomen varakkaimpia miehiä, mutta hän esiintyi vaatimattomasti.

Häntä piti kuunnella tarkasti, sillä hänen lauseensa sisälsivät usein sarkasmilla ryyditettyä huumoria.

Jyrki Iivonen

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta