Inkeri Luoma-aho

Näyttelijä s. 24.9.1936 k. 3.6.2015
Inkeri Luoma-aho
Inkeri Luoma-aho

Näyttelijä Inkeri Kyllikki Luoma-aho (Kaarisola) kuoli 3. kesäkuuta Lahdessa 78-vuotiaana. Hän oli syntynyt 24. syyskuuta 1936 Alajärvellä.

"Inkku" aloitti näyttämöuransa vuonna 1955 Kansanteatterissa Helsingissä ja jatkoi Riihimäen ja Rauman teattereihin. Kotinäyttämöksi tuli Lahden kaupunginteatteri, jossa hän näytteli vuosina 1963–2000.

1960-luku oli suomalaisessa teatterissa operettien ja musikaalien kulta-aikaa, ja Luoma-aho oli Lahden näyttämön vastaansanomaton primadonna. Lahdessa nähtiin tuolloin muun muassa Havaijin kukka, Sirkusprinsessa, Hello Dolly, Porgyja Bess sekä Mustalaisruhtinatar. Luoma-aholla oli usein naispäärooli. Musiikin kautta hän oli teatteriin hakeutunut, ja musiikkiteatterista tuli hänelle rakas.

Myöhemmin kuvaan tulivat puheteatteriroolit ja niissä vahvat naishahmot kuten Niskavuori-näytelmien vanha emäntä ja Juse-muori. Monet muistavat Luoma-ahon Lady Macbethina uuden teatteritalon suurella näyttämöllä 1985.

Luoma-aho loisti 40-vuotistaiteilijajuhlassaan vuonna 1999 klassikkokomedian Arsenikkia ja vanhoja pitsejä toisena myrkyttäjämummona. Hänen taitonsa ylsivät musiikkiteatterista komediaan ja tragediaan. Hän oli teatterin Grand Old Lady, joka emännöi hienosti oman näyttämönsä, uuden teatteritalon vihkiäisjuhlia vuonna 1983.

Luoma-aho teki muutamia elokuvarooleja sekä vieraili kotimaisissa teattereissa ja esiintyi televisionäytelmissä. Vierailu Pécsin teatterissa 1978 ja Pohjanmaalla kesäteatterissa vuonna 2000 olivat erityisen merkittäviä taiteilijalle.

Lahti-seura nimesi Luoma-ahon Vuoden lahtelaiseksi vuonna 1998. Valtion taiteilijaeläkkeen hän sai 2001. Kaupunginteatterin lämpiöön tilattiin vuonna 2001 Luoma-ahosta taiteilija Aaro Matinlaurin hiilipiirustus.

Luoma-ahon astuessa huoneeseen syntyi draamaa: hän näkyi ja räiskyi, hänessä oli positiivista teatraalisuutta. Hän oli suuri taiteilijapersoona. Luoma-aho edusti vanhanajan operettimeininkiä. Työtoverina Luoma-aho oli nuoria kannustava hengenluoja.

Viime vuosina Inkeri Luoma-aho seurasi tiiviisti tyttäriensä perheiden elämää. Teatteri ja musiikki säilyivät suurena rakkautena ja näkemiään esityksiä hän analysoi lempeän kriittisesti. Ystävistään hän piti aina hyvää huolta.

Ulla Aartomaa
Kirjoittaja on Inkeri Luoma-ahon ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta