James Salter

Kirjailija s. 10.6.1925 k. 19.6.2015
James Salter
James Salter

Pintajulkisuutta ja kaupallisuutta karttanut yhdysvaltalainen kirjailija James Salter kuoli 19. kesäkuuta 2015 kuntouttamiskeskuksessa Sag Harborissa New Yorkin osavaltiossa.

Bridgehamptonissa noin kymmenen kilometrin päässä Sag Harborista asunut pitkän linjan kirjailija oli juuri ehtinyt täyttää 90 vuotta. Korean sodassa taistellut lentäjä oli syntynyt 10. kesäkuuta 1925 Passaicissa New Jerseyssä.

Kirjallisen uransa Salter aloitti elokuvaksikin päätyneellä romaanilla The Hunters vuonna 1956. Elokuvassa F-86 Sabren pilotteja näyttelivät Robert Mitchum ja Robert Wagner. Salter erosi Yhdysvaltojen ilmavoimista vuonna 1957.

Harvakseltaan kirjoja julkaissutta James Salteria voi pitää kirjallisuuden hiljaisena amerikkalaisena – siksi matalaa profiilia hän piti, jopa Hollywoodissa työskennellessään. James Wolcott totesi Vanity Fair -lehdessä, että Salter on Yhdysvaltojen "kaikkein aliarvostetuin aliarvostetuista kirjailijoista".

Pienten kirjallisten ja akateemisten piirien arvostusta nauttinutta Salteria on myös pidetty yhtenä Yhdysvaltojen eurooppalaisimpana kirjailijana. Hänen esikuviinsa kuului esimerkiksi André Gide.

Salter julkaisi kuusi romaania, muutamia novellikokoelmia ja muistelmat.

Hänen elämäänsä kuului kahtakin tarkoitusta palvellut teko, jolla hän halusi häivyttää – joskaan ei kieltää – oman taustansa.

Keskiluokkaiseen perheeseen syntyneen kirjailijan oikea nimi on James Arnold Horowitz, jonka hän vaihtoi virallisesti James Salteriksi vasta, kun alkoi kirjoittaa esikoisromaaniaan. Nimeä vaihtamalla hän halusi tehdä pesäeron Yhdysvaltojen ilmavoimiin ja etniseen taustaansa, koska hän ei halunnut olla "taas yksi uusi amerikanjuutalainen kirjailija New Yorkista ikään kuin heitä ei olisi jo riittämiin".

Hän teki 1960-luvulla käsikirjoituksia Hollywoodissa, lähinnä taloudellisista syistä. Hän kirjoitti käsikirjoituksen muun muassa Michael Ritchien vuonna 1969 ohjaaman elokuvaan Downhill Racer (Taistelu sekunneista), jossa näyttelivät Robert Redford ja Gene Hackman.

Kirjailijoiden kirjailijaksi usein nimetyn Salterin uran arvostetuimmat romaanit ovat A Sport and a Pastime (1967), joka ilmestyi suomeksi nimellä Leikkiä ja ajanvietettä vuonna 1988, sekä Light Years (1978), jonka suomennos Kiitävät vuodet ilmestyi vuonna 1991. Salterin ystäviin ja ihailijoihin kuuluu muun muassa Richard Ford.

Parhaimmillaan Salter on taitava tunteiden laatukuvamaalari, joka kaihtaa dramaattisia tai odottamattomia tapahtumia. Hän ei kikkaile. Kirjailijan perusmaksiimi tiivistyy hyvin romaanissa Kiitävät vuodet:

"Traagiseksi elämäntavoittelun tekee se, että harva tietää, mitä haluaa. Päästyään perille saa selville vain sen, mitä ei halunnut."

Omasta arvostuksestaan hän totesi ironisesti: "On vaikea vaatia kirjallisia natsoja kaulukseen, kun kirjojen tuoma kassavirta on niin olematon."

Jukka Petäjä

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta