Pia Hattara

Näyttelijä s. 9.4.1923 k. 2.7.2015
Pia Hattara
Pia Hattara

Kaikkien aikojen parhaimpiin kotimaisiin näyttelijöihin lukeutunut Pia Hattara (oik. Lea Kaarina Irjala) kuoli 2. heinäkuuta 2015 kotonaan palvelukoti Wilhelmiinassa Helsingissä. Hän oli 92-vuotias, syntynyt Valkeakoskella 9. huhtikuuta 1923.

Teatteriperheen nuorimmalla tyttärellä oli varma näkemys siitä, ettei Suomessa ole ainoatakaan seurantaloa tai työväentaloa, jonka takahuoneen pöydällä hän ei olisi nukkunut pyykkikorissa. Isä Armas Hattara toimi teatterinjohtajana ja järjesti omia kiertueitaan. Äiti Olga Hattara kulki mukana ja hoiti näyttelemisen ohessa lukuisia muita tehtäviä.

Pia Hattara oli ensimmäisen kerran näyttämöllä muutaman viikon ikäisenä, kun Valkeakoskella esitettiin Seitsemää veljestä. Kuppari-Kaisaa näytellyt Olga Hattara oli huolissaan lapsen parkuessa kulisseissa, mutta Armas Hattara käski ottaa pienokaisen mukaan näyttämölle. Hyvää efektiä ei missään tapauksessa kannattanut jättää käyttämättä.

"Mitä näyttelijä tekee perheellä, joka ei näyttele", oli isän vakiolause. Niinpä tytär hyvin varhaisessa vaiheessa joutui esittämään muun muassa Bertha-tytärtä August Strindbergin raadollisessa näytelmässä Isä.

Pia Hattaraopiskeli vuonna 1943 perustetun Suomen Teatterikoulun ensimmäisellä kurssilla. Koulusta valmistuttuaan hänen oli vaikea saada töitä, koska teatterit halusivat "rutinoituneita" näyttelijöitä. Tilanne huvitti koko kurssia, sillä rehtori Wilho Ilmari oli koko opiskeluajan painottanut heille aidon ja luontevan ilmaisun tärkeyttä.

Työskenneltyään seitsemän vuotta Oulun, Joensuun ja Kuopion teattereissa Pia Hattara kutsuttiin vuonna 1952 Helsingissä toimineen Intimiteatteriin nimekkääseen näyttelijäkuntaan ja sieltä kolme vuotta myöhemmin Suomen Kansallisteatteriin.

Hattaran monipuolisuus pääsi hyvin esille maan päänäyttämöllä. Hän oli yhtä vaikuttava modernin draaman kuin antiikin tragedioiden tulkitsijana, eikä hänen kaltaistaan hurmaavaa komediennea liene toista.

Suurinta iloa Hattara tunsi siitä, että absurdismi rantautui Suomeen hänen kannaltaan otolliseen aikaan.

"Pia Hattaran voi panna esittämään vaikka piironkia, ja vastanäyttelijät alkavat heti kiskoa auki laatikoita", kirjailija Juhani Peltonen luonnehti jumaloimaansa näyttelijätärtä.

Kansallisteatterinohjaaja Edvin Laine ei moniin vuosiin käyttänyt Hattaraa omissa töissään. Kun yhteys saatiin yllättäen syntymään 1970-luvun taitteessa, Hattara tuli mukaan lähes kaikkiin Laineen ohjauksiin.

Suurimmalla lämmöllä Hattara muisteli Hella Wuolijoen Niskavuoren Hetan nimiosaa 1973. Hattara oli todennut Laineelle, ettei hän ole tyypiltään mikään rusthollin tytär, mutta Laine kehotti ajattelemaan roolihahmon koomisuutta. Hetan pakkomielteisyydessä oli myös huvittavat piirteensä.

Heikentyneen näkönsä takia Hattara lopetti kokonaan näyttelemisen jäätyään eläkkeelle 1990.

Hattara kertoi viihtyneensä aina hyvin töissä, koska hän ei nähnyt työkavereidensa mahdollisia happamia ilmeitä. Huonoon näköönsä vedoten hän otti tavakseen tunnustella ja halailla työtovereitaan ennen esitysten alkua.

Pro Finlandian 1970 saanut Hattara teki monia ikimuistoisia rooleja television ja radion puolella. Elokuvissa hänet nähtiin enimmäkseen koomisissa sivuosissa esimerkiksi Matti Kassilan Palmu-sarjassa ja Edvin Laineen viimeisissä maalaiskomedioissa.

Pia Hattara oli naimissa Oulun näyttämöllä kohtaamansa näyttelijä Pentti Irjalan kanssa vuosina 1945–82. Lapsettomuus sekä miehen pitkäaikainen sairaus varjostivat liittoa, mutta yhteinen huumorintaju piti parin lujasti kiinni toisissaan miehen kuolemaan saakka.

Lämpö ja huumori olivat moni-ilmeisen näyttelijättären unohtumattomimmat ominaisuudet.

Lauri Meri

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta