Arvo Kuikka

Musiikkieverstiluutnantti, musiikkineuvos s. 11.2.1924 k. 22.5.2015
Arvo Kuikka
Arvo Kuikka

Musiikkieverstiluutnantti, musiikkineuvos Arvo Kuikka kuoli 22. toukokuuta 2015 Helsingissä 91 vuoden ikäisenä. Hän oli syntynyt 11. helmikuuta 1924 Impilahden kunnan Koivuselän kylässä pienviljelijäperheeseen.

Käytyään kansakoulun hän hakeutui 13-vuotiaana soitto-oppilaaksi Wiipurin rykmentin soittokuntaan. Kuikka allekirjoitti Haminassa soitto-oppilassopimuksen toukokuussa 1937.

Talvisodan ajaksi soittokunta siirtyi Sortavalaan. Jatkosodan aikana 14. divisioonan soittokunnan asemapaikkoina olivat mm. Rukajärvi ja Äänislinna. Tehtäviä soittokunnalla riitti niin sankarihautajaisissa kuin myös kiertueilla rintamalla joukko-osastoissa ja sotilassairaaloissa nostattamassa sotilaiden mielialoja.

Kuikka pestautui vuonna 1945 Haminan Varuskunnan Soittokuntaan. Palveltuaan soittokuntaa pari vuotta hän siirtyi Laivaston Soittokuntaan Turkuun.

Kuikan ura jatkui kapellimestarin tehtävissä Helsingin Varuskuntasoittokunnassa vuosina 1955–67. Sen ohessa hän toimi Sibelius-Akatemian sotilasmusiikkiosaston johtajana ja musiikin teorian opettajana sotilassoittajille.

Vuonna 1967 Arvo Kuikka valittiin puolustusvoimien ylikapellimestariksi. Hän hoiti vaativaa tehtävää 17 vuoden ajan vuoteen 1984 asti.

Ylikapellimestarikaudellaan hän teki sovituksia marsseista, virsistä sekä suomalaisista kirkkosävellyksistä. Ylennyksen musiikkieverstiluutnantiksi hän sai vuonna 1975.

Kuikan ammattitaitoon turvauduttiin monissa soitto- ja sävellyskilpailuissa sekä sotilasmusiikkikoulutuksen ja järjestöelämän tehtävissä. Hän teki sovituksia puhallinorkestereille, soitinyhtyeille ja mieskuoroille. Kuikan sävellyksistä mainittakoon Reino Hirvisepän runoon tehty kotiseutulaulu Impilahdelle.

Ansioistaan hän sai director musices- ja musiikkineuvoksen arvonimet sekä runsaasti kunniamerkkejä.

Kuikka johti mm. Helsingin NMKY:n Seniorilaulajia ja Helsingin NMKY:n Mieskuoroa. Erityisen läheiseksi hänelle muodostui Helsingin Sotaveteraanikuoro, jota hän johti yli 20 vuoden ajan.

Kuikan viimeiseksi esiintymisekseen jäi Hamina Tattoon Veteraanipäivä 30. heinäkuuta 2014, jolloin hän johti noin 250 sotaveteraani- ja perinnekuorojen laulajien esityksiä Maneesin konsertissa. Paluumatkalla juhlasta Helsinkiin hän sai sydänkohtauksen, minkä jälkeen voimat eivät enää palanneet entiselleen.

Heikki Mälkki
Reijo Pajamo

Kirjoittajat ovat Arvo Kuikan ystäviä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta