Veikko Hokkanen

Diplomi-insinööri s. 23.10.1946 k. 16.6.2015
Veikko Hokkanen
Veikko Hokkanen

Diplomi-insinööriVeikko "Veke" Hokkanen kuoli 16. kesäkuuta 2015 Helsingissä. Hän oli 68-vuotias, syntynyt 23. lokakuuta 1946 Parikkalassa.

Hokkanen oli Helsingin Energian (nyk. Helen Oy) kaukolämpöosaston johtaja 1991–2011 ja loi yhtiölle arvostetun aseman maailmalla sekä kaukolämmön osaajana että kaukojäähdytyksen tienraivaajana.

Hokkanen lähti vuonna 1967 opiskelemaan lvi-tekniikkaa Teknilliseen korkeakouluun. Valmistuttuaan diplomi-insinööriksi 1974 hän aloitti Helsingin sähkölaitoksen kaukolämpöosastolla.

Kaukolämpö laajeni nopeasti ja Hokkasella oli keskeinen rooli uusien käytänteiden ja standardien luomisessa. Käytyään vuosina 1982–91 Honeywellillä ja Parcalla myynnin johtotehtävissä hän palasi takaisin Helsingin Energialle kaukolämpöosaston johtajaksi.

Hokkanen ideoi ja ajoi läpi Helsingin Energiassa rohkean ja kauaskantoisen päätöksen investoida uuteen energiamuotoon, kaukojäähdytykseen.

Nyt Katri Valan puiston alla on lajissaan maailman suurin lämpöpumppulaitos. Jäähdyttäessään 300 helsinkiläistä kiinteistöä se kerää hukkalämmöt talteen ja lämmittää neljännesmiljoonan helsinkiläisen käyttöveden kesäisin.

Hokkasen visiot olivat aikaansa edellä hiilijalanjäljen minimoimisessa. Pioneerityö vei häntä esitelmöintimatkoille ympäri maailmaa vielä eläkepäivinäkin. Hokkanen sai myös lvi-alan arvostetuimman tunnustuksen Pro LVI -mitalin. Hän oli pidetty ja suorasanainen vastuunkantaja, jolla oli aina aikaa henkilöstölle.

Kun esikoispojan syntymäsokeus selvisi, alkoi Hokkanen luonteensa mukaan hakea ratkaisuja. Hänen asenteestaan kertoo se, että hän alkoi järjestää näkövammaisille lapsille eri liikuntamuotoja, kuten laskettelua. "Miksei muka sokea voisi tai saisi lasketella!"

Ukko-Veke oli parhaimmillaan vastatessaan lastenlasten visaisiin kysymyksiin, kuten miten sähkö toimii. Hänen loputtomat tarinansa ja elämänviisautensa kulkevat mukana jatkossa.

Karjalaispoika oli aina valmis auttamaan kavereita ja ottamaan vastuuta monenlaisista käytännön töistä. Ystäväpiirissä Hokkanen oli armoitettu keittiömestari moninaisine herkkuineen. Kesäpaikka Parikkalassa oli hänelle tärkeä rapukesteineen ja tennisturnauksineen.

Hokkasen täyttäessä 50 vuotta ystävät lahjoittivat hänelle puun, joka kasvaa Vanhan kirkon puistossa.

Petteri Walldén
Marko Riipinen
Hanna Öunap

Kirjoittajista Walldén ja Riipinen ovat Veikko Hokkasen ystäviä ja Öunap tytär.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta