Toivo Järvinen

Kaukopartiosissi s. 16.8.1921 k. 15.5.2015
Toivo Järvinen
Toivo Järvinen

Toivo Olavi Järvinen syntyi Juupajoella 16. elokuuta 1921 ja kuoli Espoossa 93-vuotiaana 15. toukokuuta 2015.

Kaksivuotisen asevelvollisuuden hän suoritti sodan aikana Jalkaväkirykmentti 48:ssa. Jo syksyllä 1941 Järvisestä koulutettiin konepistoolimies. Järvinen osallistui taisteluihin mm. Valkeasaaressa ja Rajajoella.

Päämajan alaiseen Erilliseen Pataljoona 4:ään kerättiin kaukopartiointiin joukko-osastoista vapaaehtoisia, fyysisesti kovakuntoisia miehiä, jotka kestivät myös henkisesti rasittavia partiomatkoja.

Järvinen valittiin Osasto Marttinaan, joka toimi Uhtuan ja Rukajärven suunnalla.

Järvinen muisteli tehneensä useita kaukopartiomatkoja. Sotahistoriasta löytyy tiedot kolmesta matkasta. Näistä kaksi ensimmäistä olivat vaativia talvipartioita vuonna 1944. Kolmannessa, 31 vuorokautta kestäneessä tiedustelumatkassa partio selvitti vihollisen liikkeitä heinä–elokuussa 1944 vihollisen suurhyökkäyksen ollessa käynnissä.

Järvinenharrasti useita vuosia monipuolisesti yleisurheilua. Vuonna 1946 hän voitti mm. Työväen Urheiluliiton (TUL) Etelä-Saimaan piirinmestaruuden neljän kilometrin maastojuoksussa. Niin ikään TUL:n Hämeen piirinmestaruus vuonna 1948 heltisi 400 metrin aidoissa.

Järvinen työskenteli kirvesmiehenä ja puuseppänä. Hän oli rakentamassa mm. ruotsalaista kauppakorkeakoulu Hankenia ja Kulttuuritaloa Helsingissä, Espoon Olaria ja Matinkylää sekä Otaniemen kampusta Teknilliselle korkeakoululle. Vielä 1980-luvulla Toivo Järvinen työskenteli puuseppänä MTV:n studiolla.

1960-luvun alussa Toivo Järvinen perusti vaimonsa Lainan (os. Roikonen) toiminimi Kehrä L. Järvisen, joka valmisti alihankintana solmioita ja kaulaliinoja. Sotaveteraani kiersi myös myyntimiehenä kauppaamassa näitä tuotteita, joita tilattiin ulkomaita myöten.

Järvinenasui perheineen Espoon Friisilässä kuolemaansa saakka. Talon kunnossapidossa häntä auttoivat Nöykkiön ja Espoon Lions-klubit.

Hän pyöräili, käveli ja ui vielä yli 90-vuotiaana. Häntä kiinnostivat yhteiskunnalliset asiat, Espoon rakentaminen sekä ravinto ja terveys. Veteraani kertoi mielellään sotaretkistään ja näytti myös valokuvia.

Jussi Järvinen
Erkki Koivisto
Pertti Vuorela

Jussi Järvinen on Toivo Järvisen poika, Koivisto ja Vuorela ystäviä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta