Reino Gunn

Ekonomi s. 30.10.1934 k. 20.5.2015
Reino Gunn
Reino Gunn

Ekonomi Reino Johannes Gunn kuoli Helsingissä 80-vuotiaana 20. toukokuuta 2015 vaikean sairauden murtamana. Hän oli syntynyt Helsingissä 30. lokakuuta 1934.

Gunn kirjoitti ylioppilaaksi Tampereen Suomalaisesta Yhteiskoulusta 1953 ja valmistui ekonomiksi Helsingin Kauppakorkeakoulusta 1956. Pian opintojensa jälkeen hän suuntautui vientikaupan pariin, missä erityisesti kehitysmaat muodostuivat hänen yli 40-vuotisen työuransa pääkohteeksi.

Hän aloitti Kaukomarkkinat Oy:n vientipäällikkönä 1959, työskennellen aluksi Venezuelassa vuodesta 1961 ja siirtyen yrityksen edustajana Nigeriaan 1963, missä toimi myös Suomen varakonsulina.

Vuodesta 1968 Gunn aloitti pitkän työrupeaman Suomen Ulkomaankauppaliiton (nyk. Finpro) palveluksessa. Vuosina 1976–84 Gunn toimi Perusyhtymä Oy:n markkinointijohtajana ja UM:n kaupallisena neuvoksena Pariisissa. Hän jäi eläkkeelle täysin palvelleena UL:sta 1997.

Gunn teki merkittävän uran yritysten kehitysmaaviennin ja kansainvälistymisen edistämiseksi niin yritysten kuin vientiä edistävien järjestöjen ja yhdistysten parissa.

Gunnin työuralle oli leimallista, että hän onnistui tunnistamaan ja avaamaan markkinoita yrityksille ja suomalaisille vientituotteille sielläkin, missä kulloinkin vallitsevissa oloissa niitä ei vielä juurikaan nähty.

Kiinan markkinapotentiaaliin hän uskoi jo varhain. Hän osallistui lukuisiin kauppavaltuuskuntamatkoihin kehitysmaihin. Niiden pohjalta rakentui vuosien mittaan henkilökohtaisten suhteiden verkko monien kehitysmaiden kauppapolitiikan avainhenkilöihin.

Myös Ranskalla oli erityinen sija hänen sydämessään. Hän toimikin pitkään mm. ranskalais-suomalaisen kauppakamarin yleissihteerinä ja myöhemmin Suomi–Ranska-yhdistysten liiton neuvottelukunnan puheenjohtajana. Monipuolisesti kielitaitoisena hän oli kysytty luennoitsija kehitysmaakauppaan ja -rahoitukseen liittyvissä kysymyksissä.

Gunn oli luonteeltaan rauhallinen, sovitteleva ja lojaali ystävilleen ja työtovereilleen – ominaisuuksia, joiden varaan syntyi vaivattomasti luja luottamuksen ilmapiiri.

Nigerian-vuosinaan hän tutustui silloiseen Suomen suurlähettilään sihteeriin, josta sitten tuli hänen vaimonsa. Perheeseen syntyi kaksi poikaa. Perhepiirissä Reino oli rakastava isä, joka huolimatta useista pitkistä ja eksoottisiinkin maihin ulottuneista matkoistaan osallistui perheen elämään täydestä sydämestään.

Sotilasarvoltaan Gunn oli yliluutnantti.

Pertti Huitu
Kirjoittaja on Gunnin pitkäaikainen ystävä ja työtoveri.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta