Mauri Keskinen

Ay-aktiivi s. 14.4.1952 k. 1.6.2015
Mauri Keskinen
Mauri Keskinen

Julkisten hyvinvointialojen liiton JHL:n entinen järjestöyksikön vetäjä Mauri Keskinen kuoli Hyvinkään sairaalassa 1. kesäkuuta 2015 sairauskohtaukseen 63-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 14. huhtikuuta 1952.

Keskinen oli SAK:laisen ay-liikkeen järjestötoiminnan vaikuttavimpia hahmoja vuosituhannen vaihteen molemmin puolin. Hän oli Valtion ammattiliiton VAL:n edustajana kirjoittamassa sääntöjä, kun Suomeen synnytettiin maan suurin ammattiliitto, JHL.

Keskisestä tuli ay-toimitsija 36-vuotiaana, kun hänet pääsi palkkasihteeriksi Valtion työntekijäin ja viranhaltijaliittoon VTVL:ään. Keskinen oli täysillä mukana 90-luvun yhdessä näkyvimmässä työehtotaistelussa, kun Valtion rakennuslaitoksen siivoojat ajettiin Engel-yhtymän palkollisiksi ilman entisiä työehtoja.

Ennen ay-uraa Keskinen työskenteli laboratoriomestarina Teknillisessä korkeakoulussa. Siviilityö vei Keskisen muun muassa Grönlannin hyisiin olosuhteisiin, jossa hän huolsi arktisen tutkimusryhmän laitteita.

Keskisessä eli vahvasti työväenliikkeen ykseys: työntekijöiden edunvalvontaa ajettiin parhaiten ammatillisen ja poliittisen siiven vahvalla yhteydellä. Hän muistutti usein, miten ay-liikkeen vaikutusvalta perustuu järjestötoimintaan: kykyyn hankkia jäseniä ja organisoida jäsenten voima edunvalvontaan.

Keskinen oli aktiivinen SDP:ssä. Hän oli Tuusulan demareiden pitkäaikainen puheenjohtaja. Kunnallispolitiikassa hän oli arvostettu erityisesti maa- ja kaavoituspolitiikan tuntijana ja linjavetäjänä.

Ura kunnalliselämässä alkoi 70-luvulla kulttuuri- ja koululautakunnan jäsenyyksistä. Myöhemmin hän kohosi valtuustoryhmänsä puheenjohtajaksi.

Keskinen muisteli usein, miten maailma muuttui yhtenä hetkenä. Hän oli ay-demaritoimitsijoiden kanssa pääministeri Paavo Lipposen vieraana 11. syyskuuta 2001, kun terroristit iskivät WTC:n kaksoistorneihin. Keskinen sai todistaa minuutti minuutilta, miten valtiojohto toimi kriisitilanteessa: rauhallisesti ja muotoihin tukeutuen kuin paras järjestötoimitsija ikään.

Vapaa-aikanaan Mauri Keskinen harrasti aktiivisesti purjehdusta. Hän oli johdattamassa poikaansa Akselia myötätuuliin Tuusulanjärven Purjehtijoissa. Keskinen toimi lisäksi Helsingfors Segelsälskapin HSS:n junioritoiminnassa ja satamakapteenina.

Sauli Hievanen
Kirjoittaja on Mauri Keskisen työtoveri ja ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta