Veli-Heikki Klemetti

Asukasyhdistysaktiivi, uutiskuvaaja s. 10.1.1944 k. 18.7.2015
Veli-Heikki Klemetti
Veli-Heikki Klemetti

Kruununhaan asukasyhdistyksen puheenjohtaja Veli-Heikki Klemetti kuoli syöpään 18. heinäkuuta 2015 kotonaan Helsingissä. Hän oli 71-vuotias, syntynyt 10. tammikuuta 1944 Helsingissä.

Klemetti oli asukasyhdistyksen puheenjohtaja 33 vuotta. Harva ihminen näkee ulos mentyään niin monia kättensä työn tuloksia kuin Klemetti saattoi nähdä. Hän jaksoi kirjelmöidä byrokraattien ja päättäjien kanssa ja vaatia parannuksia.

Pohjoisrannasta uhkasi tulla moottoritie, mutta nyt siitä nauttivat pyöräilijät ja kävelijät. Aiemmin ryyppyporukoiden kokoontumispaikka Tervasaari on nyt monitoimisaari ja usein täynnä virkistäytyjiä. Rannasta sinne on hyvä kulkea jalankulkuväylää pitkin. Kunnostetussa Liisanpuistikossa viihdytään, liikennevalot lisäävät turvaa ja moni muu asia on kunnossa.

Lähes 20 vuotta Klemetti järjesti keskustelutilaisuuksia. Kruununhaan Foorumeissa pohdittiin asukaskysymyksiä joukolla asiantuntijoiden ja poliitikkojen kanssa. Asukasyhdistyksen väki ja koko Kruununhaka on usein kannattanut toimia lähes yksimielisesti.

Klemetti perusti myös eri kaupunginosayhdistysten yhteisen Rantaryhmän, joka kiinnitti huomiota rantojen käyttöä huonontaviin suunnitelmiin.

Klemetti,ammatiltaan uutiskuvaaja, kehitti Kruununhaan asukasyhdistyksen Krunikka-lehdestä paikallisen äänitorven. Hän oli viime vuodet lehden päätoimittaja.

Klemetti oli vihreiden vaikuttajien veteraani. Poliittinen ura alkoi 1980-luvulla. Vuosina 1989–1992 hän istui kaupunginvaltuustossa vihreiden varajäsenenä. Vielä vuoden 2012 kunnallisvaaleissa hän oli mukana vaatien toimivaa joukkoliikennettä Helsinkiin.

Klemetti oli rakentamassa Asukasliiton toimintamuotoja lähes kolme vuosikymmentä. Kaupungin asuntolautakunnassa hän vaikutti 12 vuotta. Hän oli perustamassa Klemetti-seuraa Pohjanmaalla ja Liikenneliittoa Helsingissä sekä puolustamassa kestävää asuinympäristöä monissa taloyhtiöiden hallituksissa ja turvaamassa arvokkaan vanhuuden elinehtoja vanhusneuvostossa.

Kruununhaan näkyvän ja kuuluvan äänitorven ja edustajan poismeno jättää meidät kruununhakalaiset pohtimaan, miten nyt saamme toiveemme ja epäkohtamme päättäjien tietoon. Veli-Heikki Klemetille ympäristönsä ja olosuhteiden kunnostaminen oli harvinaisen voimakkaasti sydämen asia. Hän oli demokraattisen ja vehreän Kruununhaan puolustaja.

Raini Lehtonen
Mikko Nygrén

Kirjoittajat ovat Veli-Heikki Klemetin ystäviä Kruununhaan asukasyhdistyksen hallituksesta.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta