Armas Hutri

Kuvanveistäjä s. 10.4.1922 k. 29.5.2015
Armas Hutri
Armas Hutri

KuvanveistäjäprofessoriArmas Hutri kuoli 93-vuotiaana Kaunialan sotavammasairaalassa Kauniaisissa 29. toukokuuta 2015. Antrealaispoika oli syntynyt 10. huhtikuuta 1922 Jääskessä.

Hutrin tie luovaksi taiteilijaksi alkoi kohtalokkaasti. Hän osallistui 17-vuotiaana talvisodassa Viipurin sk-piirin poikapataljoonassa Summan ja Äyräpään taisteluihin. Hän haavoittui vakavasti. Hutri menetti tajuntansa neljäksi vuorokaudeksi ja sai sotasairaalassa herättyään kuulla, että hänen aivoissaan oli 16 sirpaletta, joita ei voitu poistaa, vaan ne jätettiin kapseloitumaan.

Hutri kuntoutui jatkosotaan, jossa haavoittui lievemmin kahdesti. Talvisodan vammat alkoivat ärtyä 1943 ja Hutri joutui neljäksi vuodeksi sairaalaan. Hän menetti puhe-, kirjoitus- ja lukemistaitonsa.

Kaunialan sotavammasairaalan lääkärit palauttivat hänet Tuonelan portilta ja aivovammaperäisten puhehäiriöiden tuntija, professori Niilo Mäki sai hoidoillaan ja 20 vuotta kestäneillä harjoituksillaan puhetaidon palaamaan. Mäki huomasi toipuvan nuorukaisen taiteelliset lahjat ja melkein pakotti hänet hakemaan Ateneumia edeltäneeseen Taideteolliseen Keskusopistoon. Hutri valmistuikin sieltä parhaana kuvanveistäjänä.

Kuvanveistäjän alkutaivalkaan ei ollut helppo. Poliittisesti asennoituneet kollegat ja heidät johtamansa taiteilijayhteisöt syrjivät vapaudenristeillä palkittua sotainvalidia, mikä näkyi mm. apurahojen jaossa, näyttelypaikkojen ja työtilojen saamisessa.

Hutri rakensi itselleen oman ateljeetalon ja sen yhteyteen pronssivalimon. Hän oli yksi niistä kuvanveistäjistämme, jotka valoivat itse isotkin teoksensa. Hän kuljetti suomalaisten siirtolaisten Kanadan Thunder Bayhin pysyttämän ison veistoksensa Kaksi joutsenta viitenä kappaleena Atlantin taakse ja hitsasi sekä patinoi sen siellä.

Hutri perehtyi kaikkiin ammattinsa osatehtäviin muovailuun, kipsi- ja pronssivalamiseen, hitsaukseen sekä pintakäsittelyyn ja valmisti teoksensa alusta loppuun itse.

Vähitellen tiet alkoivat avautua näyttelyihin ja taidekokoelmiin Atlantin molemmilla puolilla, ja kaupunkeihimme alkoi kohota hänen julkisia teoksiaan. Ensimmäinen oli Nelisiipi-suihkukaivo Mikkelissä. Helsingissä ovat Ida Aalbergin ja Ella Erosen patsaat. Puuveistoksista tunnetuin on Vaalijalan kirkossa katsojan hiljentävä 9-metrinen alttaritaulu Sallikaa lasten tulla minun tyköni, joka rakentui 43 000:sta elementeiksi liimatusta pystyrimanpätkästä. Karjalaiselle siirtoväelle läheisin on pronssinen kolmisilmäinen Evakko. Erittäin suosittuja ovat olleet hänen eläinveistoksensa.

Asiantuntijoiden mielestä professori Hutrin teoksista henkii plastisuus ja monumentaalisuus niiden koosta riippumatta. Hänen 85-vuotisjuhlakirjassaan Kaunialan sairaalan entinen ylilääkäri, professori Veli Matti Huittinen ja Ateneumin tutkijatohtori Erkki Anttonen toteavat, että Armas Hutrin elämänkaari kuuluu sotainvalidien hoidon sekä kuvanveistotaiteen historioiden harvinaisuuksiin.

Antti Henttonen
Kirjoittaja on Armas Hutrin poterotoveri Äyräpäästä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta