Anneli Pranttila

Maatalous- ja metsätieteiden tohtori s. 20.4.1928 k. 7.7.2015
Anneli Pranttila
Anneli Pranttila

Maatalous- ja metsätieteiden tohtori Anneli Pranttila kuoli kotonaan Keravalla 87-vuotiaana 7. heinäkuuta 2015. Hän oli syntynyt Kylmäkoskella 20. huhtikuuta 1928.

Pranttila toimi sodan aikana pikkulottana, ja sotien jälkeen perhe muutti Keravalle, missä tyttärestä tuli vankka keravalainen. Hänet tunnettiin kaupungin asioita seuraavana asukkaana ja taitavana puutarhanhoitajana.

Hän asui kotitaloaan loppuun saakka. Naapurisuhteet kestivät lämpiminä vuosikymmenien ja sukupolvien ajan.

Sinnikkyys ja pitkäjänteisyys näkyivät Pranttilan urassa. Hän opiskeli kotitalousopettajaksi Helsingin yliopistossa 1950–1952, muutti opiskelemaan Yhdysvaltoihin ja toi sieltä Suomeen uusia oppeja, kuten kokeellisen opetuksen.

Rottien kasvukokein hän osoitti eläinvalkuaisen ylivoimaisuuden kasviproteiiniin verrattuna, ja käytännön kemia jatkui saippuan teolla sekä voin ja öljyn sekoittamisella. Pranttila keksikin jo ennen suuria meijereitä nyt niin suositun voi-kasviöljyseoksen.

Pranttila suoritti ravitsemustieteen lisensiaatin tutkinnon vuonna 1970 ja opetti Helsingin yliopiston kotitalousopettajien koulutuksessa ravitsemusta ja luonnontieteitä 1960–1990. Hän jatkoi tänä aikana kansainvälistä uraansa muun muassa YK:n tehtävissä Roomassa, Filippiineillä ja Etiopiassa.

1950-luvulta alkanut kansainvälinen urapolku oli jo sinänsä harvinainen, etenkin yksin liikkuneelle suomalaiselle naiselle.

Pranttila opetteli tietokoneen käytön 2000-luvun puolivälissä ja väitteli 2006 tohtoriksi rintamamiesten muonituksesta 78-vuotiaana. Loppuun saakka hän seurasi tarkasti opetuksen, ravitsemuksen, kotimaan politiikan ja Keravan asioita.

Sisarensa kanssa hän perusti 1987 Suomen Kulttuurirahastoon vanhempiensa Regina ja Vihtori Pranttilan nimikkorahaston tukemaan nuoria tutkijoita. Pranttila oli myös nimetön hyväntekijä ja teki työnsä edesmenneen äitinsä muistoa vaalien.

Anneli Pranttilalla oli harvinainen taito kohdata ja muistaa tapaamansa ihmiset, ja häneen oli helppo kiintyä. Vaikka hän oli oppinut, arvovaltaisia ihmisiä tunteva ja maailmaa nähnyt ihminen, hän oli samaan aikaan vaatimaton ja eli yksinkertaista ja luonnonmukaista elämää.

Lapsetkin Pranttila kohtasi aidosti ja kokonaisina ihmisinä, ja sai heistä uskollisia ystäviä useiden polvien ajaksi.

Eija Mansikkamäki
Kirjoittaja on Anneli Pranttilan ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta