Jaakko Laasanen

Kanteletaiteilija ja -opettaja s. 25.2.1930 k. 1.8.2015
Jaakko Laasanen
Jaakko Laasanen

Kanteletaiteilija ja -opettaja Jaakko Laasanen kuoli Iisalmessa elokuun 1. päivänä 2015 85-vuotiaana. Hän oli syntynyt Vetelissä 25. helmikuuta 1930.

Hänen isänsä Leander Laasanen oli tunnettu kanteleensoittaja ja rakentaja. Jaakko Laasanen alkoi soittaa 12–13-vuotiaana ja myös esiintyä kotiseutunsa juhlissa. Sisaruksista monet soittivat kannelta, ja Laasasilla oli 1947–1955 perheyhtye. Pikkupoikana herännyt innostus luontoon ja lintujen rengastamiseen olivat Jaakko Laasaselle rakkaita harrastuksia läpi elämän.

Opetustyö kiinnosti Laasasta, mutta selän vioittumisen vuoksi seminaari jäi haaveeksi. Laasanen toimi 11 vuotta sijaisopettajana eri paikkakunnilla, esiintyi kanteleineen paljon ja menestyi 1955 valtakunnallisessa soittokilpailussa.

Perheen perustaminen sai pohtimaan työpaikan vaihdosta. Laasanen haki Iisalmeen nuorisonohjaajan virkaan 1963, pätevöityi alalle ja jäi 1990 eläkkeelle Iisalmen kaupungin nuorisotoimenjohtajan virasta.

1960-luvulla Ylä-Savossa ei ollut kanteleharrastusta nimeksikään. Laasanen soitteli seudulla vuosien ajan yksin. Kanteleensoittajana hän nousi esille Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla, joilla hän esiintyi 20 vuoden ajan yksin, mestaripelimanni Tuure Niskasen ja myöhemmin oman kanteleyhtyeensä kanssa. Laasasen soittoa kuultiin usein radiossa. Kantele vei miehen esiintymismatkoille lähes kaikkiin Euroopan maihin ja eri maiden TV-ohjelmiin. Ohjelmisto oli pääosin pelimannimusiikkia, kansanlauluja, hengellistä musiikkia ja omia sävellyksiä.

Laasanen alkoi opettaa kanteleensoittoa Iisalmessa 1971. Kymmenen innokkaan tytön ryhmästä kehkeytyi maineikas yhtye, Jaakon kanteletytöt. Esiintymisiä riitti, ja yhtye piti 1976 Tamminiemessä yksityiskonsertin presidentti Urho Kekkoselle. Tytär, Tytti-Leena toimi isänsä apuna opettajana. Valtakunnallisia mestaruuksia monista eri kilpailuista ropisi niin solisteille, yhtyeelle kuin ohjaajallekin.

Kiinnostus kasvoi. Jaakko Laasanen opetti kanteleensoittoa kansalaisopistoissa lähes kaikissa Ylä-Savon kunnissa vuoteen 1988 asti ja toimi kouluttajana myös Ylä-Savon musiikkiopistossa, Ala-Könni-opiston kursseilla Kaustisella ja Lapinlahden musiikkileireillä.

Hän myös käynnisti ja johti Ylä-Savon nuorten kansanmusiikkileirejä 1976–1985 eri paikkakunnilla. Oppilaita ennätti kertyä lähes 600. Laasanen sytytti kantelekipinän harrastukseen, monille myös ammattiuraan.

Jaakko Laasanen kuului Kanteleliiton perustamisesta 1977 lähtien liiton johtokuntaan, toimi 1985–1989 sen varapuheenjohtajana ja oli luomassa perinteisen kanteleensoiton taitomerkkijärjestelmää. Pitkä ja ansiokas kanteletyö sai laajalti arvostusta: hänelle myönnettiin Kalevalan juhlavuoden mitali 1985, Kanteleliiton Kultakantele-palkinto 1987, Folk Music Festival -plaketti 1989, Iisalmen taidepalkinto 1990 sekä valtion taiteilijaeläke.

Anna-Liisa Tenhunen
Kirjoittaja on tutkija ja Jaakko Laasasen kanteleoppilas.

Muistojen arkistosta