Katri Nironen

Teatteritaiteilija s. 28.10.1920 k. 24.7.2015
Katri Nironen
Katri Nironen

Teatteritaiteilija Katri Nironen kuoli Helsingissä 94-vuotiaana 24. heinäkuuta 2015. Hän oli syntynyt 28. lokakuuta 1920 Viipurin maalaiskunnassa.

Nironen oli suomalaisen kokeellisen teatterin varhainen airut, joka avasi teatterissamme keskustelun äänitaiteen mahdollisuuksista. Hän kirjoitti ja ohjasi Yleisradiolle useita uuden teatterin erilaisissa lajityypeissä tehtyjä äänitaideteoksia.

1960-luvulla hän perusti oman tutkivan teatteriryhmänsä Collegium Artiumin, joka tuli tunnetuksi Pohjoismaissa ja Euroopassa suomalaisena avantgarderyhmänä. Collegium Artium oli mukana Strontium-teoksellaan vuoden 1970 Venetsian Biennalessa.

1970-luvulla ryhmä muutti nimensä Tilateatteriksi ja tutki nimensä mukaisesti erilaisten teatteritilojen suhdetta näyttelijäntyöhön.

Uuden sukupolven taideopiskelijat ovat myös löytäneet Nirosen käänteentekeviä ääniteoksia, kuten 50 vuotta täyttävän Agadirin, "akustisen komposition puhekuorolle", jonka he keväällä esittivät Kuvataideakatemian Exhibition Laboratory -näyttelytilassa.

Teosta ei ollut esitetty vuoden 1965 jälkeen.

Suomalaisen äänitaiteen varhaishistoriaan perehtyneet tekijät antoivat siten Agadirille, ruotsalaisen runoilijan Artur Lundkvistin maanjäristyskokemukseen perustuvalle runoelmalle, uuden elämän.

Nirosen erilaiset puhekuorokokeilut olivat nykyisen ääniteatterin edelläkävijöitä, joita joskus myös kutsuttiin lempinimellä "huutokuorot".

Inspiroitunut ja ympäristöään inspiroiva Katri Nironen käytti voimavarojaan suomalaisen vapaan teatterikentän kehittämiseen. Hän työskenteli 1971 perustetun Teatterikeskuksen ensimmäisessä hallituksessa luoden edellytyksiä pienten teatteriryhmien eloonjäämiselle.

Kirsikka Moring
Kirjoittaja on teatteritoimittaja.

Muistojen arkistosta