Henry Söderholm

Suurlähettiläs s. 17.4.1938 k. 15.7.2015
Henry Söderholm
Henry Söderholm

Presidentti Martti Ahtisaaren aikainen ulkoasiainministeriön protokollapäällikkö, suurlähettiläs Henry Söderholm kuoli 77-vuotiaana pitkän sairauden murtamana 15. heinäkuuta 2015 Helsingissä. Hän oli syntynyt 17. huhtikuuta 1938 Turussa.

Söderholm kävi kansa- ja oppikoulua Lavialla, mutta siirtyi 1950-luvun puolivälissä Helsinkiin ja normaalilyseoon isänsä ryhdyttyä Malmin apteekkariksi.

Söderholm kirjoitti ylioppilaaksi Norssista 1957 ja valmistui oikeustieteen kandidaatiksi Helsingin yliopistosta 1965.

Söderholm oli ulkoministeriön palveluksessa kolmekymmentäkuusi vuotta 1965–2001 toimien protokollapäällikön tehtävänsä (1996–98) lisäksi ulkoasiainhallinnon tarkastajana, suurlähettiläänä Irakissa, Sveitsissä, Vatikaanissa ja Luxemburgissa sekä Etykin Helsingin huippukokouksen pääsihteerinä 1992.

Uransa alkuaikoina Söderholm palveli Tukholmassa, Ottawassa, Buenos Airesissa, Varsovassa ja Pariisissa, mikä antoi hänelle avaraa maailmankokemusta.

Söderholm oli sotilasarvoltaan merivoimien yliluutnantti ja Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan komentaja. Hänellä oli myös Paavi Gregorius Suuren ja Luxemburgin ansioritarikunnan suurristit sekä sotilasansiomitali.

Söderholm oli aina hyvällä tuulella. Muistan, miten hän oli palvellut Buenos Airesissa 70-luvulla lähetystösihteerinä ja sittemmin hukannut Rio de la Platan suiston soutukerhonsa viirin. Kun kerroin 1987 asiasta soutukerhon silloisille johtomiehille, heidän välitön reaktionsa oli "Don Henry, totta kai me muistamme!"

Eräs toinen ystävääni liittyvä muisto sijoittuu Roomaan, jossa istuessamme iltaa 1990-luvulla kerroin Henrylle, että olin juuri ennen siirtoani Pariisista Roomaan tavannut Ranskan ulkoministeriön upouuden protokollapäällikön, joka valitteli, ettei hänellä ollut mitään aiempaa kokemusta alalta. Kun kysyin, eikö edeltäjä neuvonut, hän kertoi saaneensa vain yhden neuvon. "Mitä tahansa tapahtuu, ja kun kaikki valtiovierailun järjestelyt näyttävät romahtavan, älä koskaan lähde juoksemaan!"

Henry Söderholm oli hienovarainen, luotettava ja joustava protokollapäällikkö sekä juhlamenojen ohjaaja.

Virantoimituksen ulkopuolella hän juoksi, muun muassa Pariisin maratonin. Hän oli saavuttanut myös Lavian joukkueessa poikien 4x100 metrin viestin Satakunnan mestaruuden.

Söderholm myös hiihti, purjehti ja pelasi tennistä.

Hänen hienoon edustustiimiinsä kuului erottamattomasti puoliso Leena.

Matti Häkkänen
Kirjoittaja on Henry Söderholmin koulu- ja työtoveri.

Muistojen arkistosta