Erik Lindström

Muusikko s. 29.5.1922 k. 27.8.2015
Erik Lindström
Erik Lindström

Säveltäjä, kapellimestari ja muusikko Erik Lindström kuoli 27. elokuuta 2015. Hän oli 93-vuotias, syntynyt Helsingissä 29. toukokuuta 1922.

Vaikka Lindström eli ja loi uransa Suomessa, Floridassa 1970-luvulla vietettyjä talvia lukuun ottamatta, hän oli ruotsalaisen isänsä kautta Ruotsin kansalainen.

Erik Wilhelm Lindström oli suomalaisen iskelmän keskeisiä säveltäjiä, tuottajia ja taustavaikuttajia. Hän edusti muusikkosukupolvea, jonka juuret olivat jazzissa, joten myös hänen laajassa iskelmäsävellystuotannossaan esiintyi jazzin vaikutteita.

Alun perin Lindström työskenteli Uusi Suomi -lehden latomossa kirjaltajana, mutta aloitti muusikonuransa 1940-luvulla jazzyhtyeissä.

Lindströmin ensimmäinen soitin oli viulu, eikä hän suostunut noudattamaan isänsä kehotusta ja opettelemaan nuotteja ennen kuin alkoi soittaa bassoa Ingmar Englundin orkesterissa 1940-luvun alussa. Tuolloin Lindström tutustui swing-tyyppiseen jazziin.

Viulun ja basson lisäksi Lindström soitti pianoa, harmonikkaa ja etenkin vibrafonia, josta hänet parhaiten tunnettiin.

Sodan jälkeen Lindström oli basistina Ossi Aallon big bandissa 1945–48 ja pianistina Onni Gideonin kvintetissä 1948–52. 1950-luvulla Lindström oli myös paljon käytetty studiomuusikko. Omassa yhtyeessään 1952–65 hän soitti vibrafonia. Oman aikansa hienoimpiin kuuluvan suomalaisen jazzyhtyeen solisteina olivat muun muassa Annikki Tähti ja Helena Siltala.

Lindströmin iskelmäura alkoi kappaleesta Armi vuonna 1952. Vuonna 1955 Lindströmin sävellyksestä Muistatko Monrepos'n tuli Annikki Tähden laulamana iso hitti ja Suomen ensimmäinen kultalevy. Sitä seurasivat Pikku midinetti, Ranskalaiset korot ja Etkö uskalla mua rakastaa. 1950-luvulla Lindström hyödynsi iskelmissään myös vaikutteita ranskalaisista chansoneista jazzin ohella.

Vuonna 1960 Lindström meni tuottajaksi Musiikkitalo Westerlundille ja työskenteli muun muassa Marjatta Leppäsen, Kai Lindin ja Erkki Liikasen kanssa.

Neljä vuotta myöhemmin Lindström ja Rolf Kronqvist perustivat Finndisc-levy-yhtiön. Se toimi vuoteen 1971 ja teki kansainvälisen hitin letkajenkasta, jonka Lindström keksi lavatansseista. Fazer osti Finndiscin ja Lindström siirtyi sinne tuottajaksi ja säveltäjäksi.

Finndiscin artisteista tunnetuimpia olivat Juha Vainio, Irwin Goodman ja Martti Innanen.

Lindström uudisti merkittävästi suomalaista iskelmää irrottamalla sitä saksalaisista ja slaavilaisista vaikutteista ja tuomalla siihen jazzia ja ranskalaisia sävyjä. Hänen sävellyksensä eivät ole, iskelmäperinnettä noudattaen, turhan monimutkaisia, mutta niissä on hienostuneisuutta ja kansainvälisyyttä.

Jazzmuusikkona Lindström oli elämänsä viimeisiin vuosiin asti suvereeni. Hänet valittiinkin usein säestämään Suomessa vierailleita kuuluisia jazzmuusikkoja.

Lindströmin yhtye Dream Team esiintyi yhä muutaman kerran vuodessa.

Lindströmin sävellyksiä on levytetty yli 500, niistä noin 350 on iskelmiä.

Pertti Avola

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta