Vardo Rumessen

Pianisti, musiikkitieteilijä ja poliitikko s. 8.8.1942 k. 25.8.2015
Vardo Rumessen
Vardo Rumessen

Viron musiikkielämän grand old man, pianisti, musiikkitieteilijä ja poliitikko Vardo Rumessen kuoli kotonaan Tallinnassa aamupäivällä 25. elokuuta 2015 nopeasti edenneeseen syöpään. Hän oli 73-vuotias, syntynyt 8. elokuuta 1942 Tallinnassa.

Rumessen oli koko Viron toisen maailmansodan jälkeisen ajan kokenut vaikuttaja. Hän palveli pakotettuna neuvostoarmeijassa Siperiassa 1964–67, opiskeli Tallinnan konservatoriossa, josta hän valmistui 1971 ja joutui 1980-luvulla venäläisten viranomaisten epäsuosioon, kunnes hänestä tuli yksi Viron itsenäistymisliikkeen keulakuvista.

Vuodesta 1989 Rumessen toimi Viron kansalaisuuskomiteassa, jonka tunnetuimpia nimiä olivat Lennart Meri ja Edgar Savisaar. Hän oli Viron kongressin edustaja vuodesta 1990 ja kahdesti Viron parlamentin jäsen (1992–95 ja 1999–2003).

Vardo Rumessen kuului Pro Patrian ja Res Publican liittoon, joka on Viron suurimpia puolueita.

Musiikkipiirit Viron ulkopuolella Skandinaviassa ja muuallakin tunsivat Rumessenin parhaiten kahdesta ominaisuudesta: hänen pianotaiteestaan sekä hellittämättömästä työstään virolaisen musiikin puolesta.

Pianistina Rumessenin ohjelmisto oli laaja: se ulottui Bachista venäläisiin klassikoihin. Viime vuosinaan Rumessen teki kuin kilpaa ajan kanssa soinnikkaita ja kypsiä levytyksiä Bachin, Chopinin, Lisztin, Rahmaninovin ja Skrjabinin musiikista.

Niistä välittyi kuva suuresta humanistisesta pianismista, joka toi hänet vaikkapa Emil Gilelsin tuntumaan.

Rumessen taisteli intohimoisesti ennen kaikkea virolaisten säveltäjien puolesta esityksillään, levytyksillään, editioillaan ja kirjoituksillaan.

Erityisen tärkeää oli hänen toimintansa Viron historiaa ratkaisevasti elvyttäneillä levytyksillään ja editioillaan Rudolf Tobiaksen, Heino Ellerin, Mart Saarin, Eduard Ojan ja Eduard Tubinin musiikista.

Kansainvälisen Eduard Tubin -seuran perustajana ja puheenjohtajana sekä säveltäjän teosluettelon ja teosten kokonaisjulkaisun alulle panijana ja toimittajana, Tubin-elämäkerran (kirja ja dvd) laatijana Viron kenties merkittävin säveltäjä on saanut vähitellen sen aseman, joka hänelle kuuluu.

Suomalaisyleisö sai kontaktin Vardo Rumessenin työn tuloksiin, kun hänen organisoimansa Rudolf Tobiaksen monumentaalinen oratorio Joonaan lähettäminen esitettiin Helsingissä 1995.

Toinen yhteys muodostui Tallinnassa 2001–2005 järjestetyn kansainvälisen musiikkifestivaalin Eduard Tubin and his Time ansiosta, sillä se keräsi virolaisen musiikin ystäviä koolle eri puolelta maailmaa.

Vardo Rumessenin tunteneet muistavat hänet lämpimänä ja valloittavana ihmisenä, joka uskoi kutsumukseensa ja taisteli sen puolesta pelotta.

Ilman häntä virolaisen musiikin kuva maailmalla olisi tuntuvasti kalpeampi ja käsityksemme maan musiikinhistorian merkkimiehistä ja -teoksista olisi huomattavasti vajaampi.

Veijo Murtomäki
Kirjoittaja teki tutkimusyhteistyötä Rumessenin kanssa Tubinin parissaja kuului hänen tuttavapiiriinsä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta