Oliver Sacks

Kirjailija s. 9.7.1933 k. 30.8.2015
Oliver Sacks
Oliver Sacks

Maailmankuulu neurologi ja kirjailija Oliver Sacks kuoli kotonaan New Yorkissa 30. elokuuta. Hän oli 82-vuotias ja sairasti pitkään melanoomaa. Oliver Wolf Sacks syntyi vauraaseen, juuriltaan liettuan- ja venäjänjuutalaiseen perheeseen Lontoossa 9. heinäkuuta 1933.

Nuorena Sacks innostui kemiasta, mutta lääketiede veti häntä lopulta enemmän. Oxfordin Queen's Collegesta valmistuttuaan 1960 hän siirtyi Yhdysvaltoihin. Siellä ura huipentui kliinisen neurologian professorina Albert Einstein College of Medicinessä, Columbian yliopistossa ja lopuksi New Yorkin yliopistossa.

Erityisesti Sacks tunnetaan silti kirjoistaan, joissa hän esitteli aivojen toimintaa, vaurioita ja sopeutumiskykyä muun muassa migreenin, autismin, sokeuden, Touretten syndrooman ja hallusinaatioiden yhteydessä. Esimerkkitapauksina hän käytti potilaitaan ja itseään.

Hänen populaaritieteellisiä kirjojaan on käännetty yli 20 kielelle. Suomennoksista tunnetuimmat ovat Mies, joka luuli vaimoaan hatuksi (1985), Antropologi Marsissa (1995) ja Musikofilia (2007).

Teoksessaan Kirjailija joka kadotti kirjaimet (2010) Sacks kirjoitti syövästään, joka vei näön hänen toisesta silmästään. Hän kertoi myös kärsineensä koko elämänsä kasvosokeudesta, josta aiheutui toistuvasti harmia.

Sukulaisensa hän suututti laitettuaan lapsuusmuistoistaan kertovan Volframin hehkun (2001) ensipainoksen kanteen valokuvan väärästä enostaan. Hän itse uskoi kuvassa olleen Dave-enonsa, joka omisti hehkulampputehtaan, ja johon teoksen alkuperäisnimi Uncle Tunsgsten vitsikkäästi viittasi.

Kirjasta Awakenings (1973) tehtiin hittielokuva Heräämisiä (1990). Siinä Robin Williams esittää Sacksin alter egoa, joka kokeellisella hoidolla hetkeksi herätti katatonisia potilaita.

Sacks sai vuodessa 10 000 fanikirjettä. "Poikkeuksetta vastaan, jos kirjoittaja on iältään alle 10, yli 90 tai vankilassa", hän kuvaili luku-urakkaansa.

Tuoreessa elämäkerrassaan On the Move (2015) Sacks tuli kaapista ja kertoi homoudestaan.

Petri Immonen

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta