Wes Craven

Ohjaaja s. 2.8.1939 k. 30.8.2015
Wes Craven
Wes Craven

Yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, -tuottaja ja käsikirjoittaja Wes Craven kuoli 30. elokuuta 2015 Los Angelesissa aivosyöpään. Hän oli 76-vuotias, syntynyt 2. elokuuta 1939 Clevelandissa Ohion osavaltiossa.

Craven tuli tunnetuksi kauhuelokuvistaan, ja etenkin elokuvasta Painajainen Elm Streetillä (1984), joka aloitti kokonaisen elokuvasarjan ja esitteli yleisölle nyt jo klassisen kauhuhahmon, teinien unissa hirmutöitään tekevän lastenmurhaaja Freddy Krugerin. Se oli myös näyttelijä Johnny Deppin ensimmäinen elokuva.

Wes Craven syntyi ankaraan baptistiperheeseen. Hän opiskeli Wheaton Collegessa ja Johns Hopkins -yliopistossa. Elokuvauransa hän aloitti äänileikkaajana elokuvien jälkituotantotöitä työstävässä firmassa New Yorkissa.

Ohjaajanuransa Craven aloitti salanimillä pornoteollisuudessa. Hänen ensimmäinen pitkä kauhuelokuvansa oli nyttemmin kulttimainetta nauttiva The Last House on the Left (1972), jonka inspiraationa oli Ingmar Bergmanin elokuva Neidonlähde (1960).

1980-luvulla Craven ohjasi monia kauhuelokuvia (muun muassa Yön silmät, Tappava siunaus, Kutsu helvettiin) kunnes nousi laajempaan maineeseen Painajainen Elm Streetillä -elokuvalla. Myös Yön silmät vuodelta 1977 on nykyään kulttielokuva.

Kauhu pysyi Cravenin tyylilajina loppuun saakka, vaikka hän ryhtyikin jo neljän elokuvan mittaiseksi venähtäneessä Scream-sarjassaan parodioimaan ja kommentoimaan genreä. Toisinaan hän kokeili myös erityyppisten elokuvien parissa, kuten slummikoulun musiikinopettajasta kertovassa Sydämen soinnuissa (1999) ja puhdaslinjaisessa trillerissä Yölento (2005).

Cravenia kiinnosti unien, mielikuvituksen ja todellisuuden välinen rajamaasto, joka parhaiten ilmenee Elm Street -elokuvissa. Hän ohjasi niistä ensimmäisen lisäksi seitsemännen.

Sekä Elm Street -elokuvissa että Cravenin muissa kauhufilmeissä esiintyy yleisenä teemana lisäksi kliseisen amerikkalaisen arkitodellisuuden, onnellisen pikkukaupunkimiljöön ja huolettoman opiskelijamaailman, julkisuuskuvan alla kulkevat alitajunnalliset ahdistukset ja pelot.

Pertti Avola

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta