Reino Joukamo

Arkkitehti s. 5.4.1923 k. 16.8.2015
Reino Joukamo
Reino Joukamo

Arkkitehti Reino Joukamo kuoli 16. elokuuta 2015 Raumalla 92-vuotiaana. Hän oli syntynyt 5. huhtikuuta 1923 Viipurissa. Joukamon elämäntyö Rauman kaupungin ensimmäisenä asemakaava-arkkitehtina 1964–86 oli uraauurtava ja tuloksekas. Hän vaikutti osaamisellaan, näkemyksellään ja taistelutahdollaan keskeisesti siihen, että Rauma on edustava esimerkki suomalaisesta kaupunkikulttuurista ja sen kehityksestä.

Uusi asemakaava-arkkitehti aloitti yleiskaavatyön, josta kaupunki sai hyvät eväät nopean kasvun ohjaamiseen 70-luvulla.

Yleiskaava antoi suuntaviivat myös Vanhan Rauman suojelulle. Vanhasta Raumasta tuli Suomen ensimmäinen maailmanperintökohde 1991. Joukamon rooli oli keskeinen, vaikka Vanhan Rauman suojelu oli monien ihmisten ja yhdistysten yhteistyötä. Hän johti kaavoitusta, valmisteli päätösesitykset ja oli se, jota hankkeen vastustajat kovistelivat usein kohtuuttomastikin.

Vanhan Rauman suojelun saatua yleinen hyväksyntä alkoi uusi taistelu. Ajateltiin, että suojelu pitää rajoittaa vanhaan kaupunkiin, muualla voitaisiin saneerata. Vanhojen asuntoalueiden arvostus oli valtakunnallisestikin vasta orastamassa. Alueet inventoitiin, niille laadittiin korjaus-, muutos- ja rakentamisohjeet. Ohjeiston ja siitä tiedottamisen myötä alueiden arvostus nousi. Rakennukset ja alueet selvisivät perusparannuksista kunnialla ja säilyivät jälkipolville.

Säilytettävien asuntoalueiden ketju sai myös jatkoa. Kiivaasta rakentamistahdista huolimatta tehtiin laadukasta ympäristöä. Monet Rauman 1970- ja 80-luvulla rakennetut asuinympäristöt on todettu kulttuurihistoriallisesti arvokkaiksi paitsi ajalleen tyypillisinä myös aikakautensa parhaimmistoa edustavina.

Joukamo oli näkemyksellinen suunnittelija, mutta antoi tilaa myös toisille ja otti vastuun hankkeiden läpiviemisessä. Hän ei antanut kaavoitukseen liittyvän vallankäytön ja politiikan lannistaa ja kunnioitti luottamuselinten päätöksiä.

Yksityishenkilönä Joukamo oli lämmin ja avoin, aina toiset huomioon ottava todellinen herrasmies ja rakastava isä. Purjehtiminen oli hänelle tärkeää ja hän harrasti monipuolisesti kulttuuria.

Reino Joukamo sai valtion rakennustaiteen palkinnon 1979 ansioistaan kaavoituksessa ja rakennussuojelun edistämisessä yhdessä kaupunginarkkitehti Leevi Nurmen, toimistoarkkitehti Jukka Koivulan ja toimistoarkkitehti Irma Sillanpään (nykyisin Tyllilä) kanssa.

Elämäntyöstään Joukamo sai 2014 Otto-Iivari Meurman -palkinnon, joka myönnetään ansioista suomalaisessa yhdyskunta- ja kaupunkisuunnittelussa.

Ulla Räihä
Kirjoittaja on
Reino Joukamon ystävä ja kollega.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta