Seppo Niemelä

Tohtori s. 19.2.1946 k. 2.8.2015
Seppo Niemelä
Seppo Niemelä

Tohtori Seppo Niemelä kuoli 69-vuotiaana 2. elokuuta 2015 Lapualla. Hän oli syntynyt 19. helmikuuta 1946 Kihniössä. Niemelä oli suomalaisen sivistysaatteen uudistaja ja puolestapuhuja. Hän oli lehtimies, opettaja, järjestöjohtaja ja virkamies.

Niemelä toimitti nuorena (1968–71) kahta ylioppilaslehteä, opiskelukaupunkinsa Jylkkäriä ja sitten maineikasta Ylioppilaslehteä. Hän opetti Alkio-opistossa vuosina 1976–82, jonka jälkeen hän oli 1983–91 kahden sanomalehden, Lallin ja Suomenmaan, päätoimittaja.

Vuosina 1991–2003 Niemelä johti Maaseudun Sivistysliittoa ja Vapaan sivistystyön yhteisjärjestöä. Hän palveli valtiota vuosina 2003–2007 kansalaisvaikuttamisen ohjelman johtajana.

Niemelä korosti Yleisradion koko kansan kattavaa sivistystehtävää sen hallintoneuvostossa vuosina 1987–2003, josta puheenjohtajana vuodet 1991–1994 sekä liikenneministeriön julkisen palvelun selvitysmiehenä 1992–1993.

Vaikka Niemelä palveli monia työnantajia, elämäntyö oli ehjä kokonaisuus. Lehtimies opetti journalismia, Alkion tutkija selitti alkiolaisuutta, jonka keskeisiä ideoita itsekasvatuksesta ja elinikäisestä oppimisesta hän eli todeksi sivistys- ja koulutusjärjestöjä johtaessaan.

Kapasiteettia riitti runsain mitoin leipätyön ulkopuolelle.

Seppo Niemelä oli 1970-luvulla keskeinen aatteellinen uudistaja keskustan nuoriso- ja opiskelijaliikkeissä. Hän mm. kirjoitti maan ensimmäisen vihreän ohjelman. Hänen asiantuntemustaan hyödynnettiin lukuisissa puolueen, järjestöjen ja valtion työryhmissä.

Niemelä tutki elämänsä ajan kansalaisuuden, kasvatuksen ja sivistyksen kysymyksiä. Hän eli kuten opetti: elinikäistä oppimista saarnannut eläkeläinen väitteli tohtoriksi 65-vuotiaana otsikolla Sivistyminen. Se käsitteli pohjoismaisten kansansivistysliikkeiden perusteita ja pedagogiikkaa.

Kolme vuotta sitten hän pelkisti alkiolaisuuden olemuksen kirjaan Ajankohtainen Alkio.

Vain kuukausi sitten Niemelä laati Suomenmaahan artikkelin Mitä Alkio sanoisi hallitusohjelmasta? Vastauksen ytimeksi hän poimi Alkion lauseen: "Jos jonkun kansan kulutus on suurempi kuin tuotanto, menee sen talous rappiotilaa kohti".

Itseään sivistyssuomalaiseksi luonnehtinut Niemelä oli alkiolainen sanan syvimmässä merkityksessä. Kumpikin myös kirjoitti aatteellisesti loppuun asti. Alkion viimeiset kirjoitukset keväällä 1930 puolustivat vastuuta kantavaa demokratiaa, niin myös Niemelän.

Kari Hokkanen
Risto Volanen
Kirjoittajat ovat
Seppo Niemelän ystäviä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta