Simo Salminen

Näyttelijä s. 8.11.1932 k. 2.9.2015
Simo Salminen
Simo Salminen

Näyttelijä Simo Salminen kuoli pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana keskiviikkona 2. syyskuuta 2015 Salossa. Salminen oli kuollessaan 82-vuotias. Hän oli syntynyt Vanajassa 8. marraskuuta 1932.

Salminen tuli tunnetuksi kymmenistä komediaelokuvista, joista suosituimmat olivat Pertti "Spede" Pasasen (1930–2001) ohjaamia ja tuottamia. Salmisen ensimmäinen valkokangasrooli oli vuonna 1960 Toivo Särkän tuottamassa Molskis, sanoi Eemeli, molskis! -elokuvassa.

Salmisen kenties tunnetuin rooli oli kuitenkin Uuno Turhapuro -elokuvien insinööri Sörsselssön. Sörsselssöninä Salminen esiintyi myös viimeiseksi jääneessä elokuvassaan Uuno Turhapuro – This is My Life (2004). Kaikkiaan hän esiintyi yli 40 elokuvassa sekä useissa tv-ohjelmissa.

Salmisen koomikonura käytännössä loppui, kun Speden elokuvat ja tv-ohjelmat loppuivat. Tuolloin päättyi myös merkittävä vaihe kotimaisen komedian historiassa.

Elokuvien lisäksi Salminen toimi uransa aikana muun muassa lavakoomikkona ja pellehyppääjänä. Hän voitti Pohjoismaiden pellehyppymestaruuden 1957.

Pasasen Salminen tapasi 1964, kun hän esitti ystävänsä kanssa hänelle trampoliinihyppyjä pelleksi pukeutuneena. Siitä alkoi miesten pitkä yhteistyö elokuvissa ja televisiossa.

Viralliselta ammatiltaan Salminen oli kuitenkin leipuri, kondiittorimestari. Myöhemmin hän opiskeli myös Ateneumissa ja teki taidetta lasinpuhalluksella. Hän piti muutaman taidenäyttelynkin, mutta ajautui lasinpuhalluksen kautta myös lama-aikana 1990-luvun alussa pahoihin velkoihin ja joutui muun muassa häädetyksi asunnostaan.

Viimeiset vuotensa Salminen asui ryhmäkodissa Salossa. Hän sai vuodesta 1995 lähtien 5 000 markan (noin 834 euroa) vuotuisen taiteilijaeläkkeen.

Siinä missä Salmisen työkumppani Spede Pasanen hyödynsi työssään amerikkalaismallista komediasuuntausta, oli Salminen Esa Pakarisen (1911–1989) ja Esko Toivosen eli Eemelin (1920-1987) tapaan enemmän suomalaisesta iltamaperinteestä ammentanut leppoisa kansankoomikko.

Erikoinen sivujuonne Salmisen uralla oli humorististen laulujen esittäminen. Salmisen laulu-ura sai alkunsa vuonna 1966 levytetystä Rotestilaulusta. Lisäksi hän levytti muun muassa käännösversion BeatlesinYellow Submarine-kappaleesta nimellä Keltainen jäänsärkijä sekä autoilun vaaroja humoristisesti käsittelevän rallin Alle lujaa!
Salmisen omaperäisen laulutyylin takia häntä voi pitää eräänlaisena suomalaisen rap-musiikin uranuurtajana, vaikka moisesta musiikkityylistä ei tuolloin vielä tiedettykään.

Vuonna 2002 Salminen palkittiin tv-urastaan erikois-Venlalla, ja vuonna 2014 hän sai Kultaisen Venla -tunnustuksen elämäntyöstään. Vuonna 2012 ilmestyi Tuomas Marjamäen Simo Salmisesta laatima elämäkertateos Simo Salminen – se se vaan on sillä lailla (WSOY).

Salminen teki vuonna 2006 comeback-levytyksen Melkein viimeistä huutoa, mutta se ei päätynyt levitykseen.

Ilta-Sanomille myöntämässään erikoishaastattelussa 12. tammikuuta 2013 Salminen kertoi pelkäävänsä kuolemaa.

Salminen oli Pasasen kanssa paitsi yhteistyökumppani myös läheinen ystävä. Silti hän sanoi IS:n haastattelussa, että Spede olisi voinut jakaa heidän yhdessä tekemiensä elokuvien ja tv-ohjelmien tuottoja tasaisemmin myös Salmiselle ja Loirille.

Pertti Avola
Juho-Pekka Pekonen


Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta