Max Westerberg

Jalkapallovaikuttaja s. 17.6.1936 k. 24.8.2015
Max Westerberg
Max Westerberg

JalkapallovaikuttajaMax Westerberg kuoli 79-vuotiaana 24. elokuuta 2015  Helsingissä. Hän oli syntynyt Helsingissä 17. kesäkuuta 1936.

Westerbergin synnyinkoti oli Käpylän kentän laidalla, jossa hän seurasi aktiivisesti Käpylän Urheiluveikkojen edustusjoukkueen toimintaa matkustellen jo nuorukaisena myös vierasotteluihin. Hänelle riitti makuupaikaksi hotellihuoneen lattia, kunhan sai nähdä sankareidensa ottelun. Hän oli kotiotteluiden kuuluttaja ja eteni nopeasti myös seuran johtokuntaan jo 16-vuotiaana.

Synnynnäinen jalkavamma ei estänyt Westerbergiä urheilemasta ja hän oli jalkapallossa luunkova toppari juniorivuosinaan. Vähitellen hän siirtyi yhä enemmän johtotehtäviin ja toimi sekä jääpallossa että jalkapallossa joukkueenjohtajana ja valmentajana sekä vastasi KUV:n jalkapallotoiminnasta 60-luvun loppupuolelle. Suomisarjassa pelannut edustusjoukkue sijoittui parhaimmillaan toiseksi.

Käpylän Pallo oli Westerbergin pisin johtotehtävä kestäen aina 2000-luvun alkuvuosiin. Hänen toimintansa oli yhtä laajaa kuin aiemminkin. Se kattoi koko seuran toiminnan, ja hän oli vahva taustavaikuttaja, kun seuran A-juniorit voittivat SM-pronssia 1971. KäPa nousi ykkösdivisioonaan 2007.

Käpylän jalkapalloilulle tekemistään palveluista hänen kunniakseen nimettiin Käpylän urheilupuiston ykköskenttä Max Westerberg -areenaksi.

Kun Suomessa aloitettiin Englannin liigan jalkapallo-otteluiden tv-lähetykset, Westerberg toimi selostajan taustavoimana ja olikin kävelevä tietopankki liigaa koskevissa asioissa.

Westerberg oli Suomen Palloliiton Helsingin piirin puheenjohtaja 1969–1975 ja valtuuston puheenjohtaja 1989–1994. Hänet nimitettiin Suomen Palloliiton kansainvälisen toiminnan päälliköksi vuoteen 1984 asti.

Westerberg vaikutti vahvasti Suomen maajoukkueiden toimintaan panostaen erityisesti nuorisomaajoukkueisiin. Suomen nuorisomaajoukkue voitti EM-hopeaa 1975 Westerbergin ollessa joukkueenjohtajana. Hän oli myös jääpallomaajoukkueen joukkueenjohtaja.

Helsinki Cup oli Westerbergin varsinainen voimannäyte. Tutustuttuaan pohjoismaisiin junioriturnauksiin hän oli mukana ideoimassa Helsinki Cupia ja nimitettiin perustamisvuoden jälkeen sen toiminnanjohtajaksi 1976 ollen sen kokopäivätoiminen vetäjä 1984–1998. Hänen johdollaan cupista muodostui Euroopan suurimpiin kuuluva junioriturnaus.

Westerberg teki varsinaisen työuransa konttoripäällikkönä eläkevakuutusyhtiö Kalervossa ja myöhemmin Varmassa. Hänet nimitettiin Veikkauksen Itä-Suomen aluejohtajaksi Kuopioon. Westerberg perusti Veikkauksen aluekonttorit Ouluun, Tampereelle ja Kuopioon. Tässä tehtävässä hän toimi vajaa pari vuotta palatakseen takaisin rakkaan jalkapalloilun pariin.

Max Westerberg oli henkilönä luotettava ja oikeudenmukainen. Hänen otteensa johtamiseen oli kokonaisvaltainen ja hän pystyi hallitsemaan suuriakin kokonaisuuksia. Päätökset perustuivat tarkkaan harkintaan. Westerberg oli avarakatseinen ja hyväsydäminen ihminen, jonka ystävyyteen voi aina luottaa.

Kari Kontuniemi
Kirjoittaja on Max Westerbergin pitkäaikainen ystävä.

Muistojen arkistosta