Teuvo Lindfors

Arkkitehti s. 8.7.1922 k. 1.6.2015
Teuvo Lindfors
Teuvo Lindfors

Arkkitehti Teuvo Lindfors kuoli vaikeaan sairauteen 1. kesäkuuta 2015  92-vuotiaana. Hän oli syntynyt Turussa 8. heinäkuuta 1922.

Lindforsin hakeutuminen ammattiin tähtääviin opintoihin jäi vuosiksi, kun varusmiesikään tullutta miestä tarvittiin armeijassa. Aliupseerikoulun jälkeen hän palveli kenttätykistörykmentissä KTR 5 vuodesta 1942 sodan päättymiseen saakka.

Upseerikoulutuksen Lindfors sai Niinisalossa. Sodan aikana hän osallistui taisteluihin lähinnä Maaselän kannaksella. Vänrikki kotiutui 1944. Luutnantiksi hänet korotettiin 2004.

Syksyllä 1943 Lindfors sai patterin päällikön kautta tiedon pääsystä Helsingin Teknilliseen korkeakouluun. Hän valmistui diplomiarkkitehdiksi Polilta 1950. Diplomityön aihe oli Urheilutalo Turkuun, ja se tehtiin professori Sirénin valvonnassa.

Lindforsin ensimmäinen vakituinen työpaikka Kulutusosuuskuntien keskusliiton arkkitehtiosastolla antoi suunnan koko työuralle lähinnä asuntorakentamisen alueella. Ura jatkui aina vuoteen 1984, jolloin hän jäi eläkkeelle KK:n Suunnittelurenkaan osastopäällikön tehtävästä.

Päätoimensa ohella Lindfors teki useita merkittäviä suunnittelutöitä omassa arkkitehtitoimistossaan. Toimeksiantoja tuli sekä omakoti- että kerrostalorakentamista varten. Näitä kerrostaloja löytyy muun muassa Ullanlinnasta ja Punavuoresta.

Myös vuoden 1952 olympialaisia varten rakennetussa Kumpulan maauimalassa näkyy Lindforsin kädenjälki. Vuoksenniskan Kansantalo Imatralla sekä uuden oopperatalon suuren kuutiomäärän suunnittelu järkeviksi käyttötiloiksi ovat muutamia esimerkkejä suunnittelutyöstä.

Harrastukset olivat työn keskeinen vastapaino Lindforsin koko elämän ajan, niistä merkittävimpänä mieskuorolaulu. Korkeakouluopintojen alkaessa hän liittyi Polyteknikkojen kuoroon. Kakkosbasso oli tärkeä vaikuttaja PK:n noustessa 50-luvulla tasavertaiseksi kuoroksi Ylioppilaskunnan laulajien rinnalle.

PK-vuosien jälkeen Lindfors siirtyi Laulu-Miehiin, jossa hän lauloi aktiivisesti noin 40 vuotta sekä sen jälkeen vielä Laulu-Miesten senioriryhmässä, Urisevissa Ukoissa. Eläkevuosinaan hän lauloi syvällä bassollaan myös Espoon Mieslaulajissa ja Espoon Sotaveteraanikuorossa.

Tanssitaiteista tuli merkittävä osa Lindforsin elämää, kun hän avioitui tanssitaiteilija Irma Vienolan kanssa. Perhe muutti Espoon Tapiolaan 1964, kun Rakennuskunta Hakan rakennuttama alue valmistui.

Pirjo Lindfors
Veli Vallinoja
Kirjoittajat ovat Teuvo Lindforsin tytär ja kuoroveli.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta