Matti Kohva

Agronomi s. 6.1.1939 k. 19.8.2015
Matti Kohva
Matti Kohva

Suomen vientiteollisuuden puolestapuhuja Matti Kohva kuoli Helsingissä 19. elokuuta 2015 76-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 6. tammikuuta 1939.

Kohva valmistui agronomiksi vuonna 1965. Hän työskenteli 1963–1965 Yleisradion maatalous- ja metsätoimittajana, sitten maatalouden PR-keskuksen johtajana ja 1967–1971 Mainostelevision asiaohjelmien päällikkönä.

Vuosina 1971–1991 Kohva toimi suomalaisen elinkeinoelämän mediasuhteita länsimarkkinoilla edistävän Finnfacts-instituutin toimitusjohtajana. Työ vaati jatkuvaa matkustamista, kansainvälistä verkostoitumista, pitkiä päiviä ja öitä. Vielä enemmän se vaati sinnikkyyttä oikaista länsimaisten toimittajien ja virkamiesten vääriä tietoja Suomesta suomettumisen keskellä.

Jäätyään sivuun Finnfactsista Kohva perusti media- ja suhdetoimintaan keskittyneen konsulttiyrityksen.

Päätöidensä rinnalla Kohva koki aina itsensä sotiemme veteraanien työn jatkajaksi. Hänen tukensa Puolustusvoimille kesti vuosikymmeniä. Tarvetta tuelle oli, koska sotaväen perinteinen tarve salata kaikki tärkeät asiansa ei enää voinut päteä 1970-luvulta alkaen.

Kohva oli vahvasti mukana luomassa uutta Puolustusvoimien tiedotus- ja suhdetoimintaa. Hän opetti monille sotilasjohtajille, että demokratiassa kansalaiset voivat kannattaa maanpuolustuksen hankkeita vain, jos heille kerrotaan asian todelliset perustelut. Kohva päätyi päivätyönsä ohella Maanpuolustus-lehden päätoimittajaksi ja saikin näin tehokkaasti saatettua avoimen viestinnän sanaa.

Suomen liityttyä EU:n jäseneksi Helsingin kaupunki perusti EU-toimiston, jonka päällikkönä Kohva työskenteli seitsemän vuotta. Yritysmaailman joustavuuteen ja nopeisiin ratkaisuihin tottuneelle miehelle oli usein vaikea hyväksyä kaupungin ja etenkin EU:n byrokratian kankeutta. Brysselin solmuja Kohva avasi kirjoittamalla niistä kolumneja mökkipaikkakunnan sanomalehteen.

Eläkkeelle hän jäi 2002.

Kiireisen ja urbaanin elämän vastapainoksi Kohva rakasti luontoa, erityisesti koskemattomia erämaita. Suuresti arvostamilleen saamelaisille Kohva omisti kirjoittamansa ja herkästi kuvitetun kirjan The Children of the Sun.

Metsästystä harrastanut Kohva oli taitava ampuja ja kalastaja.

Vaativat työtehtävät merkitsivät paljon poissaoloja kotoa. Kotona ollessaan Kohva sai perheineen niin arkena kuin pyhänä kestittäväkseen mielenkiintoisia vieraskielisiä seurueita. Ei ollut salaisuus, että vuodesta 1961 vaimona ollut Irma piti päivätyönsä ohella poikineen yllä epävirallista yhden naisen pitopalvelua ja majataloa, niin Helsingissä kuin kesämökillä. Tästä Matti Kohva muistikin perhettään usein vieraiden kuullen kiittää.

Jan Klenberg
Kirjoittaja on Matti Kohvan ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta