Osmo Puupponen

Diplomi-insinööri s. 25.12.1919 k. 31.8.2015
Osmo Puupponen
Osmo Puupponen

Diplomi-insinööri, toimitusjohtaja Osmo Puupponen kuoli pitkään sairastettuaan Espoossa 31. elokuuta 2015. Hän oli 95-vuotias ja syntynyt Mikkelissä joulupäivänä 1919.

Puupponen aloitti opinnot Teknillisen korkeakoulun rakennusinsinööriosastolla 1937. Talvisodan ja välirauhan aikana Puupponen sai pioneeriupseerin koulutuksen. Hän osallistui sekä jatkosotaan että Lapin sotaan toimien mm. komppanian päällikkönä useilla eri rintamilla. Loppututkinto valmistui sotavuosien jälkeen 1945.

Puupponen toimi aluksi rakennesuunnittelijana Helsingissä sekä Västeråsissa. Oman yrityksen hän perusti 1956. Vilkkaina rakentamisen vuosina toiminta laajeni ja pitkäaikainen työtoveri Matti Alinikula nousi uuden, keskisuureksi kasvaneen yrityksen yhtiökumppaniksi.

Insinööritoimisto Puupponen-Alinikula keskittyi teollisuuden ja julkisen hallinnon hankkeisiin, ja toimintakentästä muodostui sekä monipuolinen että vaativa. Merkittävien töiden joukosta mainittakoon Enso-Gutzeit Oy:n Imatran Kaukopään ja Enon Uimaharjun tehtaiden useiden eri vaiheiden suunnittelu sekä monet muut puunjalostusteollisuuden tuotantolaitosten, voimalaitosten ja logistiikan kohteet. Toisaalta arkkitehtuurista kiinnostunutta suunnittelijaa innostivat pienemmät, kulttuurisesti arvokkaat työt, joita tarjosivat esimerkiksi Heinäveden Valamon luostarin uudisrakennukset.

Puupponen-Alinikula oli myös osakkaana vientitoimintaan tähtäävässä konsulttitoimistojen yhteenliittymässä. Lähi-itään keskittynyt toiminta edellytti suomalaisille uutena kysymyksenä mm. perehtymistä rakentamiseen maanjäristysalueille.

Puupponen muutti perheineen Espoon uuteen kaupunginosaan Tapiolaan ensimmäisten asukkaiden joukossa 1954 ja siitä muodostui hänen pysyvä kotipaikkansa. Työllä oli suuri merkitys, mutta aikaa riitti myös harrastuksille. Lions-toiminta, urheilu, matkailu, kalastus ja veneily täyttivät keski-iän vuosikymmenet. Sen jälkeen huvilasta Saimaan rannalla muodostui tärkeä lepopaikka. Myös laaja ystäväpiiri, mm. opiskelutoverit, "ompeluseuran miespiiri" ja "pokkasakki" toi mieltä virkistäviä elämyksiä.

Puupponen oli oppinut kunnioittamaan työn tekoa, vastuuntuntoa ja rehellisyyttä. Samalla hän oli monipuolisesti sivistynyt kirjallisuuden, historian ja kulttuurin ystävä, jolle sosiaaliset kontaktit olivat tärkeitä. Kun ystäväpiiri harveni pitkän iän myötä, aina tärkeiden läheisten, Nelly- puolison ja perheen rooli korostui. Louhentien avarassa kodissa kokoonnuttiin säännöllisesti nauttimaan pöydän antimista, muistelemaan menneitä ja arvioimaan muuttuvaa maailmaa.

Markku Puupponen
Riitta Puupponen-Pimiä

Kirjoittajat ovat Osmo Puupposen poika ja tytär.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta