Ulla Puolanne

Ministeri s. 28.6.1931 k. 26.9.2015
Ulla Puolanne
Ulla Puolanne

MinisteriUlla Puolanne kuoli 26. syyskuuta 2015 Lahdessa. Hän oli 84-vuotias, syntynyt 28. kesäkuuta 1931 Lahdessa.

Puolanne oli koulutukseltaan ekonomi ja työskenteli kaksikymmentä vuotta yrityselämän palveluksessa ennen valintaansa kansanedustajaksi vuonna 1975. Eduskunnassa Puolanne erikoistui alusta alkaen veroasioihin.

Puolanne valittiin vuonna 1984 kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Valinnalla oli kauaskantoiset vaikutukset, sillä Puolanteesta tuli kantava voima kokoomuksen sisällä toimineeseen Arkadia-klubiin, joka pyrki yhteistyöhön Sdp:n kanssa.

Kokoomus oli ollut oppositiossa vuodesta 1966 ja kasvattanut kannatustaan. Hallitusovi avautui keväällä 1987, kun kokoomus sai suurvoiton eduskuntavaaleissa ja pääsi vielä valitsemaan, lähteekö puolue hallitukseen keskustan vai Sdp:n kanssa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Ilkka Suominen halusi keskustan ja kokoomuksen porvarillisen hallituksen, mutta edellinen puheenjohtaja Harri Holkeri pyrki hallitusyhteistyöhön Sdp:n kanssa. Myös presidentti Mauno Koivisto piti kokoomuksen ja Sdp:n hallitusta parhaana vaihtoehtona.

Kokoomuksen hallitusneuvottelijat olivat Suomisen kannalla lukuun ottamatta Ulla Puolannetta.

Lopulta Holkerin ja Puolanteen toive toteutui, ja kokoomus muodosti Sdp:n kanssa yhteishallituksen. Holkerista tuli pääministeri ja Puolanteesta toinen valtiovarainministeri, Sdp:n Erkki Liikasen kollega.

Liikanen ja Puolanne ajoivat läpi suuren verouudistuksen, jolla yksinkertaistettiin huomattavasti palkansaajien tuloverotusta. Hallitus teki kuitenkin pahan taktisen virheen, sillä se lupasi jokaiseen kotiin jaetussa esitteessä verotuksen kevenevän. Uudistuksesta kärsineet suuttuivat ja protestoivat äänekkäästi. Verouudistuksesta hyötyneet olivat tyytyväisiä, mutta pysyivät hiljaa.

Puolanne jäi ministerikauden jälkeen eläkkeelle vuonna 1991. HS:n haastattelussa hän kehui Liikasen osaamista, työtarmoa ja nopeaa oivalluskykyä.

Suomisesta Puolanne sanoi arvostavasti: "Viis siitä mitä Suominen minusta ajattelee. Sen voin arvata. Ilman häntä kokoomuksessa ei olisi saatu verouudistuksen viimeisiä vaiheita läpi. Minulla ei ollut loppuaikana enää mitään arvovaltaa kokoomusryhmässä, mutta Suomista ne tottelivat."

Lahden kaupunki haki vuonna 2002 Ulla Puolanteelle ministerin arvonimeä, jonka presidentti Tarja Halonen myönsi. Ministerille paljastui myöhemmin, että arvonimestä aiheutui kaupungille 2 800 euron leimavero. Puolanne lahjoitti oitis yhtä suuren summan kaupungin kassaan. Kun häneltä kysyttiin syytä moiseen poikkeukselliseen tekoon, Puolanne vastasi sarkastiseen tyyliinsä:

"En osaa paremmin analysoida, miksi – siihen tarvitaan psykiatri."

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta