Kari Ahola

Tv-kuvaaja s. 28.4.1953 k. 24.9.2015
Kari Ahola
Kari Ahola

Kuvaaja Kari Ahola kuoli syöpään 24. syyskuuta 2015 Tampereella. Hän oli 62-vuotias, syntynyt 28. huhtikuuta 1953.

Ahola tunsi itsensä ruoveteläiseksi, siirtokarjalainen lapsuudenkoti ja rakas kesämökki olivat Ruoveden Kekkosen kylässä.

Ahola oli taiteellinen luonne. Hän opiskeli 70-luvulla Taideteollisessa Korkeakoulussa ja suoritti samaan aikaan ammattitutkinnon Ylen Ammattiopistossa. Näillä opeilla ja käytännön kokemuksella Aholasta tuli arvostettu tv-kuvaaja, joka vuosien mittaan ehti työskennellä monien toimittajien kanssa.

Hän kuvasi 1980-luvulla Pariisissa, jolloin toimittajina olivat Erkki Toivanen ja Riitta Pihlajamäki.

Historiaan ja suomalaisten mieliin jäivät erityisesti Kari Aholan kuvat murrosaikojen Neuvostoliitosta. Hän työskenteli Ylen Moskovan toimiston kuvaajana 1989–90 ja teki lukemattomia kuvausmatkoja Neuvostoliitossa ja myöhemmin Venäjällä – työpareinaan mm. toimittajat Martti Hosia, Jyrki Saarikoski ja Hannu Vilpponen. Elokuun 1991 dramaattisina päivinä Ahola kulki ja tallensi yhteenottoja Moskovan yössä Jarmo Koposen ja Reijo Nikkilän kanssa.

Kun Moskovan-komennus päättyi, Ahola ei mielestään saanut Ylestä taiteellista kunnianhimoaan tyydyttävää työtä ja ryhtyi freelanceriksi. Mutta Ylen toimittajat eivät hylänneet, vaan halusivat hänet kuvaamaan juttujaan eri puolilla maailmaa.

Tämä vei Aholan lähes kaikkiin maanosiin. Dokumentiksi tallentui mm. purjelaiva Estellen matka Angolaan. Myöhemmin Ahola oli kuvaajana Lisa Hovinheimon kulttuuridokumenteissa sekä Ville Haapasalon ensimmäisessä suosikkisarjassa Venäjän halki 30 päivässä.

Maanjäristysalueet, pakolaisleirit ja uhkaavat tilanteet tulivat Aholalle tutuiksi, mutta ystävällinen hymy ja kohtelias käytös auttoivat aina. Kuvattaviaan kohtaan hän ei ollut välinpitämätön vaan työn taustalla oli aito halu tuoda maailma ja sen hätä suomalaisten nähtäväksi – todellisena mutta tungettelematta.

Yksi Aholan harrastuksista oli metsänhoito. Kipinä tuli metsäteknikko-isän puolelta. Raivaussaha totteli käyttäjäänsä, eikä Aholalle tarvinnut selittää, mitä metsävideossa kuvataan. Niitä syntyikin yhdessä Jyri Makkosen kanssa useita kymmeniä.

Kari Ahola ei koskaan tuonut itseään esille ja oli valmis lähtöön aina, kun tarvittiin. Viimeiseksi jäänyttä metsäjuttuaan hän leikkasi vielä vähän ennen joutumistaan sairaalaan. Aholalla oli harvinainen kyky suhtautua luontevasti jokaiseen, olipa kyse köyhästä etiopialaisesta tai presidenteistä.

Kari Aholan tunsivat niin huippupoliitikot, julkkikset, urheilijat kuin aktivistit, mutta hän halusi pysyä kameran takana ja teki työnsä. Siinä hänestä kehittyikin loistava kuvajournalisti, joka siirsi ammattitaitoaan muille – olipa kyse opetustyöstä tai kentällä nuoremmille kollegoille annetuista vinkeistä. Toteutumatta jäi haave vielä ennen eläkkeelle siirtymistään lähteä kuvaamaan yleisurheilua Rion olympialaisiin.

Hannu Vilpponen
Jyrki Saarikoski
Jyri Makkonen

Kirjoittajat ovat Kari Aholan ystäviä ja työtovereita.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta