Ilmari Louhio

Insinööri s. 27.8.1919 k. 28.7.2015
Ilmari Louhio
Ilmari Louhio

Insinööri Ilmari Louhio kuoli 28. heinäkuuta 2015 Heinolassa. Hän oli 95-vuotias, syntynyt 27. elokuuta 1919 Hollolassa.

Louhio kuului siihen veteraanisukupolveen, joka talvisodan alettua marraskuussa 1939 joutui välittömästi asevelvollisuutensa jatkoksi sotaan noin viiden vuoden ajaksi.

Sotien ajan Louhio työskenteli lähinnä tykistöupseerina eri yksiköissä. Autotekniikan insinööritutkinnon hän suoritti Tampereen Teknillisessä Opistossa.

Sisu-kuorma-autojen valmistajatehtaalta eli Suomen Autoteollisuus Oy:ltä tarjoutui 1946 huolto-osaston päällikkyys, jota Louhio hoiti suurella menestyksellä yli 15 vuotta.

Louhiotaaskarruttivat sota-ajan hevosvetoisen tykistön kuljetusvaikeudet sekä Puolustusvoimille tarjolla olevan raskaan autokaluston huono maastoliikkuvuus. Hän oivalsi jo varhain, että raskaiden ajoneuvojen tekniikan sekä tieverkoston kehityksen myötä maantiekuljetukset saattaisivat pian syrjäyttää puun uittokuljetukset.

1950-luvun loppupuolella hän sai ajatuksen öljynpaineella toimivasta tehonsiirrosta perävaunun pyöriin, mutta sopivaa moottoria pyörän napaan ei markkinoilta löytynyt.

Vapaa-ajallaan hän teki luonnoksen rakenteesta, josta sittemmin tuli menestys. Suomalainen Sisu -nestemoottorissa oli pyörivä kotelo, viisi radiaalimäntää, kahdeksan nokkaa sekä tavalliset raskaan kuorma-auton hydraulijarrut. Moottorit asennettiin perävaunun akselistoon.

Siviilipuolella oivallettiin myös, että vetoa eli pyörittävää voimaa on saatava sinne missä kuormaakin on – eli perävaunujen pyöriin.

Hydrauliikka on tullut työkoneisiinkin ja on edelleen niiden toiminnan ydin. Louhion keksintöön perustuvia hydraulimoottoreita valmistetaan yhä myös Suomessa.

Tunnustuksenaansioistaan Louhio sai muun muassa sekä Suomalaisen Työn liiton kultaisen soljen että Brysselin kansainvälisen keksijänäyttelyn juryn ansiomitalin vuonna 1965 sekä Teknillisten tieteiden akatemian ansiomitalin vuonna 1972.

Sotilasarvoltaan Ilmari Louhio oli yliluutnantti. Sotilaalliselta arvoltaan oli hänen työnsä maanpuolustuksen kannalta huomattavasti korkeampi.

Antti Saarialho
Kirjoittaja on TKK:n Auto- ja työkonetekniikan emeritusprofessori.

Muistojen arkistosta