Kauko Räsänen

Kuvanveistäjä s. 23.2.1926 k. 10.9.2015
Kauko Räsänen
Kauko Räsänen

Kuvanveistäjä, taiteilijaprofessori Kauko Kalervo Räsänen kuoli Espoossa 10. syyskuuta 2015. Hän oli syntynyt 23. helmikuuta 1926 Loimolan kylässä Laatokan Karjalassa.

Räsäsen tunnetuin yksittäinen teos lienee 1960 Lappeenrannan kirkkomaalta häädetty pronssiveistos Enkeli. Kirkkohallintokunnan käsky poistaa hautamuistomerkki herätti julkisen kuvariidan ja kuvanveistäjä itse totesi:

"Kirkkohallintokunta vaatii, että muistomerkin tulee olla tavanomainen, mutta jo taideteoksen luonteeseen kuuluu, ettei se ole tavanomainen."

Tästä skandaalista ja kirkosta eroamisestaan huolimatta Räsänen sai myöhempinä vuosinaan tehtäväkseen maallisempien julkisten teosten lisäksi paitsi useita hautamuistomerkkejä myös kirkkotaidetta. Keravan kirkon teräksinen alttarireliefi on tästä yksi vaikuttava esimerkki.

Enkelikin päätyi lopulta takaisin sen karkottaneeseen kaupunkiin, sillä Lauritsalan kauppala osti teoksen kirkkopuistoonsa ennen kuntaliitosta, joka teki Lauritsalasta osan Lappeenrantaa.

Räsänen tunnetaan mitalitaiteen uudistajana. Ennenkuulumatonta on paitsi hänen 191 teosta käsittävän mitalituotantonsa laajuus myös pikemminkin veistoksellisten kuin kolikkomaisten mitalien moniosaisuus.

Kuperia ja koveria muotoja toisiinsa sovittavista mitaleista esimerkkinä mainittakoon vuonna 1975 Kansainvälisen naisten vuoden kunniaksi julkaistu kolmiosainen teos, jossa naisfiguurin sisään kätkettynä on kohtuun käpertynyt sikiö. Se muodostaa oman pienen mitalinsa mitalissa.

Suurperheen isä käytti taiteilijan luovaa mielikuvitustaan myös lastensa hauskuuttamiseen. Zwickau-auton rikkoutunut tuulilasi ei pysäyttänyt matkantekoa, vaan tuulilasinpyyhkijät saivat kieppua villisti ilmassa.

Poikaiässä sattuneen tapaturman seurauksena suoraksi jäykistynyt polvi ei lannistanut kekseliästä isää: polkupyöräily yhdellä jalalla onnistui varvaskoukun ja -remmin avulla, yhden lapsista istuessa ohjaustangolla, toisen vaakaputkella ja kolmannen tavaratelineellä.

Omin käsin rakentaminen oli Räsäsen suuri intohimo. Enkelin taiteilijapalkkion turvin hankitulle "mahdottomalle" rinnetontille nousi yli neljän vuosikymmenen aikana omaleimainen ateljeetalo, joka 1994 säätiöitiin ja jaettiin lopulta nuoremman kuvataiteilijapolven työtiloiksi.

Räsäsen muisto elää hänen taiteessaan, hänen rakentamassaan ateljeetalossa ja hänen läheistensä piirissä.

Maailmanmatkoilla mukana olleet muistavat Kauko Räsäsen ainutlaatuisen taidon keskustella ihmisten kanssa ilman yhteistä kieltä, eleiden ja muutaman sanan avulla.

Pajari Räsänen
Kirjoittaja on Kauko Räsäsen poika.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta