John Guillermin

Elokuvaohjaaja s. 11.11.1925 k. 27.9.2015
John Guillermin
John Guillermin

Brittiläinen elokuvaohjaaja John Guillermin kuoli 27. syyskuuta 2015 Los Angelesissa Kaliforniassa sydänkohtaukseen. Hän oli 89-vuotias, syntynyt Lontoossa 11. marraskuuta 1925.

Maanmiehensä J. Lee Thompsonin tapaan John Guillermin aloitti uransa pienillä brittielokuvilla, siirtyi ohjaamaan isoja kansainvälisiä toimintajännäreitä ja päätyi tekemään uransa lopulla halpiksia ja tv-elokuvia.

Guillerminin vanhemmat olivat Britanniaan muuttaneita ranskalaisia, ja Guillermin aloittikin elokuvaohjaajan uransa Ranskassa tekemällä dokumentteja. Vuonna 1950 hän siirtyi Hollywoodiin opiskelemaan elokuvantekoa, vaikka olikin ohjannut jo Britanniassa ensimmäisen pitkän elokuvansa, komedian High Jinks in Society (1949).

Vuonna 1957 valmistunut jännäri Silkkisukkamurhaaja oli ensimmäinen hieman mainetta saanut Guillerminin ohjaustyö, jota seurasi melko onnistunut sota-aiheinen elokuva Olin Montyn kaksoisolento (1958). Molempien elokuvien pääosassa oli brittielokuvan kestotähti John Mills.

1950–60 -lukujen taitteessa Guillermin ohjasi myös kaksi Tarzan-elokuvaa sekä Jean Anouilhin näytelmään perustuneen komedian Toreadorien valssi (1962). Elokuvien lajikirjo on osoitus Guillerminin ohjaajanlaadusta: hän oli ammattiohjaaja, joka vaati teknistä täydellisyyttä, mutta ei ollut kiinnostunut taiteellisemmasta sisällöstä.

Myöhemmin 1960-luvulla Guillermin ohjasi sotaelokuvia (Batasin tykit, Kunnian kotkat, Viimeinen silta yli Reinin), joissa näkyi hänen mieltymyksensä toimintakohtausten laadintaan ja erikoistehosteisiin. Western El Condor tuli 1970.

1970-luku meni yhtä kirjavissa merkeissä. Joukkoon mahtui muun muassa blaxploitaatio-toimintaa (Shaft Afrikassa) ja Agatha Christie -filmatisointi Kuolema Niilillä (1978). 70-luvulla valmistui myös Guillerminin tunnetuin ohjaustyö, aikakauden katastrofielokuvien aallossa syntynyt Liekehtivä torni (1974), jonka hän ohjasi yhdessä Irwin Allenin kanssa.

King Kongin (1976) uusintafilmatisointi oli floppi. Sen jälkeen Guillermin teki vielä muutaman sekalaisen elokuvan, joista kiinnostavin on psykologinen trilleri Mr. Patman – yöhoitaja (1980).

Guillerminin viimeiseksi elokuvaksi jäänyt Elävänä tai kuolleena (1988) on televisiolle tehty western.

1970-luvun lopulla Guillerminin piti ohjata myös Kummisedän kolmas osa, mutta senhän teki lopulta Francis Ford Coppola 1990-luvun alussa.

Pertti Avola

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta