Jorma Nieminen

Diplomi-insinööri s. 25.1.1942 k. 26.9.2015
Jorma Nieminen
Jorma Nieminen

Diplomi-insinööri Jorma Nieminen kuoli syöpään 26. syyskuuta 2015  Salossa. Hän oli syntynyt 25. tammikuuta 1942 Salossa.

Nieminen nimitettiin 1971 Saloran radiopuhelinyksikön (srp) tuotekehityspäälliköksi. Yksikössä kehitettiin läpimurto: erilliskiteet korvannut taajuussynteesi moninkertaisti kanavamäärän, mikä mahdollisti radioverkon käyttäjämäärän merkittävän nostamisen.

Syksyllä 1973 Saloran väritelevisiot myivät loistavasti, mutta pieni radiopuhelinyksikkö oli kriisissä ja sen lakkauttamista esitettiin.

Nieminen sai tehtäväkseen kartoittaa ongelmat ja esitti raportissaan johtokunnalle toimenpidesuunnitelman yksikön jatkamiseksi. Se hyväksyttiin, ja Nieminen sai srp:n vetovastuun.

Myyntiin saatiin puhelin, joka syntetisoituna 80-kanavaisena ja kannettavana nosti Saloran markkinajohtajaksi Suomessa 1975 ja sittemmin myös muissa Pohjoismaissa.

Nieminen vieraili kilpailevalla Nokian radiopuhelintehtaalla Oulussa, ja sitä seurasi 1975 toimialajärjestely, jossa Saloran radiopuhelinyksikkö vastasi radiopuhelimista ja Nokia tukiasemista. 1979 syntyi Saloran ja Nokian yhteisyritys Mobira Oy, jonka toimitusjohtajana Nieminen aloitti.

1970-luvun loppu ja 1980-luku olivat voimakkaan kasvun aikaa, minkä hallitsemiseksi Nieminen organisoi Mobiran järjestelmittäin divisiooniin. Mobiran autoradiopuhelin, kännykkä, tukiasemat ja mobiilikeskus sekä toisaalta onnistuneet kumppanuudet Englannissa, Ranskassa ja USA:ssa nostivat Mobiran matkapuhelimien markkinajohtajaksi maailmassa 1986–87.

Nieminen johtoryhmineen luotsasi yritystä sitoutuneesti kuten omaa yhtiötä. Emo-Nokian johto alkoi sekaantua konsernin nyt arvokkaimman osan operatiiviseen toimintaan. Nieminen kumppaneineen perusti 1988 Benefon Oy:n, jonka toimitusjohtaja hän oli 15 vuotta.

Benefonin elinkaari osui matkaviestinnän yhteen murrokseen. Nmt-markkinoilla yritys sai kokea ensiluokkaisen osaamisensa siivittämänä häkellyttäviä onnistumisen ja kannattavuuden jaksoja. Gsm-massamarkkinoiden taistoon Benefon osoittautui voimavaroiltaan liian pieneksi.

Nieminen osoitti vahvaa strategista ja teknistä ajattelukykyä. Vaatimaton ja oikeudenmukainen mies oli määrätietoinen, lähimmäisiään arvostava ja aina valmis heitä tukemaan, vaikka hänen kanssaan työskenteleminen ei aina ollut helppoa.

Nieminen nautti eri alojen kontakteista ja oli uskottu luottamushenkilö yrityksissä ja järjestöissä. Monet ystävyyssuhteet jatkuivat vuosikymmeniä. Nieminen purjehti ja piti radioasemaa neljänä vuosikymmenenä Tetiaroa-veneellään.

Vauhti hiljeni vasta aivan lopussa. Eläkevuosien väitöskirjatyö Turun Kauppakorkeakouluun jäi kesken. Aiheena olivat yritysryppäät, jotka ovat nostaneet paikkakuntansa jonkin toimialan huipulle.

Jukka Nieminen
Pekka Aura
Jukka Helkama

Kirjoittajat ovat Jorma Niemisen poika ja työtovereita.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta