Martti Väisänen

Eräkirjailija s. 18.9.1935 k. 30.8.2015
Martti Väisänen
Martti Väisänen

EräkirjailijaMartti Väisänen kuoli vaikeaan sairauteen Lieksassa 30. elokuuta. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Kuhmossa 18. syyskuuta 1935.

Pienviljelijäperheen esikoispoika vietti lapsuus- ja nuoruusvuotensa Kuhmon Jonkerissa ja palasi näihin maisemiin kirjoissaan aina uudelleen.

Perhe vietti tyypillistä kainuulaista, lähes luontaistalouteen perustuvaa maalaiselämää. Toimeentulo hankittiin pienimuotoisen maanviljelyn lisäksi metsä- ja uittotöistä sekä satunnaisista rakennushommista.

Metsästys ja kalastus liittyivät kiinteästi tähän elämänmuotoon – eivät harrastuksena, vaan luonnollisena osana arkipäivää. Isänsä ja sukulaismiesten esimerkkiä seuraten Väisäsestä kasvoi erämies ja luonnon merkkien tarkka tulkitsija.

Ajan tavan mukaan koulunkäynti jäi vähäiseksi. Väisänen kävi kiertokoulun, puoli vuotta kansakoulua ja myös pari vuotta keskikoulua. Sitten kutsuivat työt: neljätoistavuotiaana Väisänen lähti isänsä mukaan metsätöihin ja uittoon. Siellä kuluivat miehuusvuodet.

Martti ja Hilkka Väisänen avioituivat vuonna 1957, ja perheeseen syntyi kaksi lasta. Vuosituhannen loppupuolella Väisäset muuttivat Rovaniemen Marraskoskelle ja asuivat siellä aina Hilkan yllättävään, 2010 tapahtuneeseen kuolemaan asti. Yksin jäätyään Martti Väisänen muutti Lieksan Pankakoskelle lähemmäs lapsiaan.

Tehtyään täyden työpäivän metsä-, uitto- ja rakennustöissä Väisänen loi vielä uran eräkirjailijana. Esikoisteos Vedenjakajan karhut ilmestyi 2004 ja viimeiseksi jäänyt teos Ikimetsien kruunupäät 2014.

Väisäsen tuotanto käsittää kaksitoista teosta, joista kaksi on romaaneja ja loput erätarinakokoelmia. Väisänen hyväksyttiin Suomen Kirjailijaliiton jäseneksi 2009.

Hän käytti kotiseutunsa murretta taitavasti. Lukijan eteen piirtyy jutustelu pirteissä ja nuotiotulilla, ja murteen nostamana kasvaa esiin monen monta herkullista henkilökuvaa.

Martti Väisänen osallistui aktiivisesti myös kotiseutunsa yhteisten asioiden hoitamiseen. Sekä Jonkerissa että Marraskoskella hän oli monia vuosia kylätoimikunnan puheenjohtaja.

Edes lähes seitsemänkymmenvuotiaana koettu halvaantuminen ei lannistanut häntä. Kirjoja syntyi entiseen tahtiin, ja myös metsään hän meni – mönkijän ja kainalosauvojen avulla.

Metsä oli Martti Väisäselle kaikki kaikessa, sieltä hän ammensi luovuutensa, sinne hän palasi aina uudelleen, viimeksi vielä sairauden runtelemana viimeisenä kesänään keittelemään nuotiokahvit hänelle niin rakkaan lapsenlapsensa Siirin kanssa.

Sen matkan tärkeyden tietävät vain Siiri ja Martti.

Seppo Saraspää
Kirjoittaja on Martti Väisäsen ystävä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta