Mauri Malkavaara

Rovasti s. 23.4.1928 k. 30.9.2015
Mauri Malkavaara
Mauri Malkavaara

Keski-Lahden seurakunnan entinen kirkkoherra, rovasti Mauri Malkavaara kuoli Lahdessa aivoinfarktin seuraamuksiin 30. syyskuuta. Hän oli 87-vuotias, syntynyt Hollolassa 23. huhtikuuta 1928.

Malkavaara tunnettiin pappina, jolle työ oli syvä kutsumus ja jokapäiväinen palvelutehtävä. Hän oli aito, lämmin ja rehellinen kanssakulkija kohtaamiensa ihmisten iloissa ja suruissa. Titteleitä tai asemaa Malkavaara ei kumarrellut; hän näki vastaantulevassa ihmisessä lähimmäisen.

Malkavaara vihittiin papiksi Tampereella 1954. Hän toimi pappina Kärkölässä, Tampereella, Kangasalla ja Lahdessa vuosina 1954–1972. Kangasalan kirkkoherraksi hänet valittiin poikkeuksellisella äänivyöryllä 1965.

Lisäksi hän toimi Perheasiain neuvottelukeskuksen johtajana Lahdessa 1961–62. Vuonna 1972 hänet valittiin Keski-Lahden seurakunnan kirkkoherraksi, ja työura kesti vuoteen 1991.

Malkavaara myötävaikutti voimakkaasti rakennusprojektissa, jonka tuloksena syntyi Alvar Aallon suunnittelema, arkkitehtonisesti merkittävä Ristinkirkko. Kirkko vihittiin käyttöön Lahdessa 1978. Vihkimystä edelsi myrskyisä, vuosia kestänyt köydenveto vanhan puukirkon kohtalosta ja uuden kirkon oikeutuksesta Lahden paraatipaikalla. Ajanjakso oli kirkkoherralle raskas.

Malkavaara oli verkostoitunut kansainvälisesti jo ennen globalisaation aikakautta. Yhteydenpito ystävyysseurakuntiin mm. Unkarissa, Romaniassa ja Aunuksessa oli hänen sydäntään lähellä, ja se konkretisoitui monien avustusprojektien kautta. Hän toimi eläkevuosinaan myös inkeriläisten pappina Tallinnassa ja turistipappina Gran Canarialla.

Malkavaaralle oli tunnusomaista kotiseuturakkaus Lahden kaupunkiin, kiinnostus omiin sukujuuriin ja älyllinen uteliaisuus. Hänellä oli laaja ystävien ja sukulaisten verkosto.

Eläkevuosinaan Malkavaara harrasti muun muassa kuvataidetta ja lukemista. Näkövamman syvennyttyä lukuharrastus siirtyi äänikirjoihin, ja viimeisinä vuosinaan Malkavaara ehti kuunnella yli 360 kirjaa. Vielä sairastumispäivänsä aamuna hän palveli Ristinkirkossa kolehdin kerääjänä.

Hanna-Kaisa, Heikki ja
Heta-Liisa Malkavaara
Hilkka-Maija Löytömäki

Kirjoittajat ovat Mauri Malkavaaran lapset.

Muistojen arkistosta