Juhani Tanila

Toimitusjohtaja s. 11.6.1935 k. 22.8.2015

Toimitusjohtaja Juhani Tanila kuoli pitkään sairasteltuaan 22. elokuuta 2015 Helsingissä. Hän oli 80-vuotias, syntynyt 11. kesäkuuta 1935 Elisenvaarassa, Kurkijoen pitäjässä.

Nuorena Tanilaa houkutti rakennusinsinöörin ura, mutta sedän ohjeiden mukaan opiskelupaikka löytyi Teknillisen korkeakoulun vuoriteollisuusosastolta. Opiskeluaikana kiinnostuksen kohteeksi tuli malmien rikastustekniikka, mikä ohjasi nuoren teekkarin kesäharjoittelijaksi Outokumpu Oy:n kaivoksille.

Rikastustekniikan opiskelu oli professori Risto Hukin johdolla innostavaa ja johti mm. kuuluisien rikastustekniikan tuntijoiden, Rittingerin, Kickin ja Bondin, mineraalien hienonnusenergian syvällisiin tutkimuksiin.

Valmistuttuaan Tanila sai työtä Outokumpu Oy:n Vihannin kaivoksen rikastamolta. Vuoden kuluttua tuli muutto Pyhäsalmelle, missä alkoivat uuden rikastamon suunnittelu- ja rakennustyöt.

Outokumpu Oy:n perinteen mukaan uutta rakennettaessa toteuttajat ottavat käyttöön viimeisintä tekniikkaa ja samalla luodaan jotakin uutta. Siten pysytään kilpailun kärkisijoilla. Tanila sai olla kehittämässä ja rakentamassa aivan uudenlaista rikastamoa, josta muodostui "käyntikortti" ja johon tuli tutustumaan tuhansia alan toimijoita ympäri maapalloa.

Sosiaalisuutensa ansiosta Tanilan oli helppo verkostoitua ja löytää yhteistyökumppaneita Suomesta ja ulkomailta. Näiden kontaktien kautta kehitettiin uusia prosesseja ja laitteita. Yhteistyöstä oli suurta hyötyä hänelle ja Outokummulle, kun vastavierailuilla kilpailijoiden ovet avautuivat helposti.

Kaivos- ja metallurgisen tulosyksikön, kansainvälisen kaivostoiminnan ja edelleen Kaivosteollisuustoimialan johtajan tehtävät seurasivat toisiaan. Eläkkeelle Tanila jäi Outokumpu Mining Oy:n eli alkuperäisen Outokumpu Oy:n toimitusjohtajana 1995.

Purjehdus oli Tanilan intohimoinen harrastus. Eläkkeellä ollessaan hän oli mukana suunnittelemassa nykyaikaisia purjeveneitä. Purjehdusmatkat Lauttasaaren kodin rannasta suuntautuivat Välimerelle asti.

Tanila oli Pyhäsalmen kaivoksen kotiseutuyhdistyksen perustajajäsen ja aloitteentekijä vuosittain Iisalmessa pidettävälle Koljonvirran taistelujen muistojuhlalle.

Arto Hakola
Kirjoittaja on Juhani Tanilan työtoveri.

Muistojen arkistosta