Pekka Holopainen

Toimittaja s. 2.12.1935 k. 23.9.2015
Pekka Holopainen
Pekka Holopainen

Toimittaja Pekka Holopainen kuoli Alzheimerin tautiin 23. syyskuuta 2015 79-vuotiaana. Hän oli syntynyt 2. joulukuuta 1935 Jalasjärvellä.

Holopaisesta tuli tunnettu televisiokasvo 1960-luvulla. Hän oli ruudussa ensin Tesvisiossa, perusti sitten TV 1:n ajankohtaistoimituksen ja oli sen päällikkönä vuosina 1964–69.

Ennen televisioon siirtymistään Holopainen ehti työskennellä USA:n tiedotustoimiston toimittajana 1958–1959 sekä Apu-lehdessä.

Vuonna 1970 Holopainen siirtyi Tampereelle TV 2:n suunnittelupäälliköksi. Hän ei kuitenkaan jäänyt vain papereita pyörittämään, vaan kiersi eri toimituksissa innostamassa toimittajia etsimään totuutta ja antoi palautetta näkemistään ohjelmista. Hän oli varsinainen idealinko ja verbaaliakrobaatti.

Holopainen halusi myös itse tehdä ohjelmia. Mieleen on jäänyt mm. Monitori-ohjelma, jossa hän tarkasteli TV 1:n, TV 2:n ja MTV:n ohjelmatarjontaa joskus varsin kriittisestikin.

Holopainen siirtyi vuonna 1978 jälleen TV 1:een, nyt asiaohjelmiin. Siellä hän aloitti Leo Lehdistön kanssa television aamuohjelmat. Kukko kiekuu ilmestyi ruutuun lauantaiaamuisin, ja siinä oli sekä musiikkia että asiaa.

Lehdistön kanssa hän loi myös Itse asiassa kuultuna -ohjelmat, jossa ruutuun tuotiin merkittäviä persoonia eri aloilta.

Vuonna 1989 Holopainen ryhtyi freelanceriksi kirjoitellen eri lehtiin. Hän toimi pari kautta myös politiikassa Espoon kaupunginvaltuustossa Sdp:n riveissä.

Pekka Holopainen oli journalistina aina heikomman puolella eikä hän hyväksynyt epärehellisyyttä. Hän kysyi haastateltaviltaan niin monta kertaa, että sai vastauksen kysymykseensä.

Holopainen ei ollut silti mikään revolverijournalisti, vaan hänen mielestään hymy ja kohtelias käytös olivat parempia aseita totuuden esiin kaivamiseen.

Pekka Holopaisessa paloi myös taiteen palo, ja jossain elämänsä vaiheessa hän ajatteli ryhtyvänsä kuvataiteilijaksi, sillä kynä ja pensseli tottelivat hänen kättään ja mielikuvitus loi aiheita.

Hannu Vilpponen
Arne Wessberg
Antero Kekkonen

Kirjoittajat ovat Pekka Holopaisen työtovereita ja ystäviä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta