Terho Ovaska

Pilapiirtäjä s. 15.5.1940 k. 19.10.2015
Terho Ovaska
Terho Ovaska

Helsingin Sanomien entinen poliittinen pilapiirtäjä Terho, Terho Ovaska kuoli pitkään sairastettuaan 19. lokakuuta 2015 Helsingissä. Hän oli 75-vuotias, syntynyt Suoniemellä, luovutetussa Karjalassa, 15. toukokuuta 1940.

Ovaska siirtyi Uudesta Suomesta Helsingin Sanomien pilapiirtäjäksi syksyllä 1991.

Edeltäjä Kari Suomalainen oli lähtenyt ovet paukkuen lehdestä, koska Suomalaisen ja toimituksen johdon välille oli syntynyt sovittamaton näkemysero.

Ovaska oli luonteva valinta seuraajaksi, sillä hänestä oli Uuden Suomessa kehittynyt pilapiirtäjien kakkonen.

Ovaska oli viihtynyt hyvin Uudessa Suomessa, jonne hänet oli pestattu 1980. Ennen piirtäjän uraa hän oli työskennellyt pitkään mainosalalla. Uusi Suomi oli kuitenkin vaikeuksissa ja lakkautettiin syksyllä 1991.

Helsingin Sanomissa Ovaska työskenteli vuoteen 2005, eläkkeelle asti. HS-kirjat julkaisi läksiäisissä Parhaat Terhot–piirroskirjan, jossa hän kertoi työstään.

Piirroksen kehittely kesti vuorokauden, joskus kauemminkin. Pohtiminen päättyi aamun puserrukseen, yksinäiseen hetkeen Sanomatalon seitsemännen kerroksen parvekkeella.

"Jokin asia alkaa pyöriä mielessä. Sitten minä juutun siihen, enkä pääse siitä enää irti. En tiedä itsekään, mitä sen jälkeen tapahtuu. Siitä se piirros syntyy", Ovaska kuvasi luomisprosessia.

Suosikkihahmoja olivat Johannes Virolainen, Martti Ahtisaari ja varsinkin Paavo Lipponen.

"Jos Lipposta ei olisi ollut, olisin ollut monta kertaa pulassa. Hänen olemuksensa on karhumainen, ja ne murahdukset sopivat tyyliin. Jotenkin vaistoan karhean pinnan alta paljon inhimillistä lämpöä", Ovaska arvioi.

Pilapiirtäjän rooliin kuului olla armoton kohteelleen. Karskius tai ilkeys oli Terho Ovaskalle vaikeaa, sillä hän oli niin kiltti ja inhimillinen ihminen. Me työtoverit saatoimme havaita, millaista tuskaa tuo herkkä karjalaispoika tunsi joskus sisällään.

"Välillä viiva ei kulje", hän piti tapanaan sanoa.

Unto Hämäläinen

Muistojen arkistosta