Kaarle af Ursin

Merimies s. 15.8.1928 k. 21.8.2015
Kaarle af Ursin
Kaarle af Ursin

Merimies Kaarle Robert af Ursin kuoli 21. elokuuta 2015 Pirkanmaan hoitokodissa Tampereella. Hän oli 87-vuotias, syntynyt 15. elokuuta 1928 Helsingissä.

Af Ursin oli 13-vuotias, kun Helsingin pommitukset säikäyttivät hänen iäkkään isänsä. Isä lähetti nuorimmaisensa tutun kipparin suojiin, kansipojaksi Suomenlahden rannikolla purjehtivaan hiekkakaljaasiin.

Vuonna 1943 af Ursin pestautui kuunari Helenaan, jolla kuljetettiin Norjasta Varangin vuonon yli tavaraa Lapissa sotiville saksalaisjoukoille. Talvella 1943 af Ursin putosi jäisestä mastosta ja mursi selkänikamansa. Hänet siirrettiin Helsinkiin sairaalahoitoon. Tämä saattoi pelastaa hänen henkensä, kun miehistö myöhemmin internoitiin lähelle Berliiniä keskitysleirille, jossa suurin osa heistä kuoli liittoutuneiden pommituksissa.

Sodan jälkeen af Ursin pestautui Marseillen ja Beirutin väliä liikennöivään virolaiseen höyrylaiva Violaan. Myöhemmin hän korjasi Ahvenanmaalla sodassa vaurioituneita purjelaivoja.

Af Ursin valmistui 1953 Kotkassa aliperämieheksi. Af Ursin kiersi höyrylaivoilla kaikilla maailman merillä. Hän vei muun muassa Venäjän Jenisei-joelta puutavaraa ja Huippuvuorilta hiiltä Liverpooliin, Seattlesta junanvetureita Bombayhin, päiväntasaajan Guineasta jalopuutukkeja Ranskaan ja Saksaan. Hänelle tulivat tutuiksi niin Mombasa, Hongkong, Rio de Janeiro, Singapore, Florida, kuin Australian Adeleidekin.

Af Ursin kertoi, että hänen laivansa sattui olemaan lähivesillä Kuuban Sikojen lahden maihinnousun aikaan, ja he osallistuivat USA:n laivaston pyynnöstä eloonjääneiden pelastamiseen.

Af Ursin tutki ja tiesi purjelaivoista, köysistä ja tuulista kaiken ja puhui sujuvasti useita kieliä. Hän oli myös taitava veneenrakentaja. Pitkillä merimatkoilla hän nosti painoja ja voitti voimanostossa sarjassa alle 82,5 kg vuonna 1950 suomenruotsalaisten mestaruuden. Hän harrasti kädenvääntöä ja toimi epävirallisena laivalääkärinä. Satamiin saavuttuaan merimieskirkot auttoivat häntä pitämään yhteyttä kotimaahan.

Mentyään naimisiin 1956 af Ursin siirtyi vähitellen maihin ja eteni Finnlinesin Välimeren ja Biskajan liikenteen linjapäälliköksi. Puutavarakuljetuksia järjestäessään hän tutustui Anttolaan, josta hankki metsätilan.

Siirryttyään eläkkeelle hän ryhtyi Anttolan ympärivuotiseksi asukkaaksi. Hän opetti kansalaisopistoissa pullolaivojen rakentamista ja solmujen tekoa. Vuonna 1999 Kaarle af Ursin muutti Tampereelle, jossa hän rakenteli laivojen tarkkoja pienoismalleja, joita on esillä esimerkiksi Kotkan merimuseossa ja viihdytti laajaa ystäväpiiriään uskomattomilla merimiestarinoillaan.

Pekka Karhunen
Juhani Merikanto
Anne af Ursin

Kirjoittajat ovat Kaarle af Ursinin ystäviä ja hänen tyttärensä.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta