Kyösti Kontturi

Professori s. 26.2.1949 k. 28.9.2015
Kyösti Kontturi
Kyösti Kontturi

Emeritusprofessori Kyösti Kontturi kuoli 28. syyskuuta 2015 Helsingissä 66-vuotiaana. Hän oli syntynyt 26. helmikuuta 1949 Vaasassa.

Teknillisen korkeakoulun (TKK) kemian osastolta diplomi-insinööriksi valmistunut Kontturi väitteli tohtoriksi 1983. Työuransa hän teki TKK:ssa, jonka fysikaalisen kemian ja sähkökemian professoriksi hänet nimitettiin 2002. Tätä virkaa hän hoiti eläkkeelle jäämiseensä saakka vuoteen 2014.

Kontturi oli aktiivinen tutkija. Jo ennen professoriksi nimittämistään hänellä oli suuri joukko jatko-opiskelijoita. Rahoituksen hän hankki laajoilla suhteillaan Suomen kemianteollisuuteen ja eurooppalaisiin kollegoihin, joiden kanssa hän myös hankki useita EU-projekteja.

Tekesin lääketeknologiaohjelman kautta 1990-luvun alussa avautui uusi fysikaalisen kemian sovellusalue farmasiassa, ja yhteistyö Kuopion ja Helsingin yliopiston farmasian tiedekuntien kanssa jatkui Kontturin eläkkeelle jäämiseen saakka.

Kontturin omin tieteellinen panos oli kuljetusprosessien matemaattinen mallinnus ja soveltaminen erotusprosesseihin membraanien avulla. Todisteena tutkimuksista on noin 270 tieteellistä julkaisua, kolme oppikirjaa ja puolen tusinaa patenttia.

Opettajana Kontturi oli vanhan liiton miehiä, jonka mielestä diplomi-insinöörin tuli osata kemiansa ja kalkyylinsä. Opetusmetodi oli ilmeisen hyvä, koska hänen oppilaansa ovat sijoittuneet Suomen kemianteollisuuden johtopaikoille ja yliopistojen professoreiksi.

Tieteellisen opetuksen lisäksi Kontturi painotti monipuolisen sivistyksen merkitystä. Tämän hän peri lapsuutensa vasemmistolaisesta kulttuurikodista Vaasassa, jossa erityisesti kirjallisuus oli vahvasti esillä, olihan hänen äitinsä Venny tunnettu kirjoittaja ja romaanikirjailija.

Kirjallisuus ja lukeminen olivat Kontturille rakkaita koko elämän ajan, ja tavattuaan vaimonsa Annun hän tutustui syvällisesti myös klassiseen musiikkiin.

Perheen koti oli fysikaalisen kemian laboratorion seuraelämän kiintopiste lähes 30 vuoden ajan. Lukuisat olivat ne kerrat, jolloin laboratorion väki kokoontui sinne illalliselle kuuntelemaan musiikkia ja puhumaan tieteestä ja sen vierestä. Jatko-opiskelijat saivat yksityisesti ohjausta, kannustusta ja rohkaisua. Ulkomaiset vieraat saivat poikkeuksetta kutsun, jos se vain oli mahdollista.

Kontturin karhumaisen olemuksen alla oli empaattinen ja sosiaalinen persoonallisuus, joka toi hänelle runsaasti ystäviä.

Varsinkin viimeisinä vuosinaan Kontturi viihtyi hyvin kesämökillä Kaakkois-Suomessa yhdessä perheensä kanssa, joka oli hänelle aina hyvin tärkeä.

Lasse Murtomäki
Arto Urtti

Kirjoittajat ovat Kyösti Kontturin ystäviä ja kollegoja.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta