Kaija Ikävalko

Taidemaalari s. 18.4.1918 k. 21.9.2015
Kaija Ikävalko
Kaija Ikävalko

Pitkän ja monipuolisen uran tehnyt opettaja ja taidemaalari, Kaija Ikävalko kuoli 21. syyskuuta Lahdessa 97-vuotiaana. Hän oli Taidemaalariliiton jäsen ja Lahden Taiteilijaseuran perustajajäsen.

Kaija Ikävalko, o.s. Mäkelä, syntyi Helsingissä 18. huhtikuuta 1918 hienomekaanikon ja siirtomaatavarakauppiaan perheeseen. Hän oli jo lapsena lahjakas ja innokas piirtäjä. Tyttönorssin jälkeen hän hän opiskeli v. 1935–36 Taideteollisessa oppilaitoksessa piirtämistä, maalaamista ja grafiikkaa.

Kaija valmistui Heinolan seminaarista opettajaksi ja meni naimisiin metsänhoitaja Veikko Lyytikäisen kanssa. Sota saattoi kuitenkin nuoret erilleen ja sairastuttuaan muonituslotan tehtävissä hän päätyi opettajaksi Loviisaan. Myöhemmin sodan jälkeen hän tapasi tulevan miehensä Martti Ikävalkon ja he muuttivat vuonna 1949 Lahteen, jossa he molemmat aloittivat opettajina uudessa Kivimaan kansakoulussa.

Palo maalaamiseen ja piirtämiseen oli kova. Taideopinnot Pariisissa André Lhoten Académiessa vuonna 1951 olivat suunnanmuutos ja hyppy rohkeampaan, abstraktiin ilmaisuun. Hänestä tuli taiteilijana utelias etsijä, aina uusia materiaaleja, tekniikoita ja näkökulmia innostuneesti kokeileva.

Kaija Ikävalkolla oli ensimmäinen yksityisnäyttely Lahdessa Oululaisen kahvilassa vuonna 1949. Myöhemmin niitä oli vielä tusinan verran mm. Lahden Taidehallissa, Messilän Galleriassa ja Knuuttilan Galleriassa, Helsingissä Tornin Ateljeebaarissa, Pinxissä sekä TM-Galleriassa. Tukholmassa oli Galleri Harlekinissa vuonna 1969 menestyksekäs yksityisnäyttely, josta myytiin kaikki työt.

Ikävalko oli mukana monissa taiteilijaryhmissä, jotka järjestivät yhteisnäyttelyitä ympäri Suomea.

Teoksia oli esillä ulkomailla yhdeksässä maassa, mm. Monte Carlossa, New Yorkissa, Pariisissa, Genevessä ja Vácissa. Hän ehti myös kuvittaa veljensä, opettaja Teppo Mäkelän, kirjoittamat lukuisat maantiedon kirjat ja työvihkot, jotka olivat laajasti käytössä Suomessa.

Lahden Taidemuseo ja Lahden kaupunginmuseo ovat keränneet hänen teoksiaan. Suosittuna muotokuvamaalarina tunnetun Ikävalkon teoksia on runsaasti myös seurakuntien tiloissa, kulttuuri- ja liikerakennuksissa sekä yksityistiloissa.

Ikävalko oli energinen, uuttera, innostunut ja innostava kaikissa toimissaan. Opettajana hän käytti harvinaislaatuista piirustustaitoaan hyväksi saaden oppilaat kiinnostumaan. Hän oli myös loistava tarinankertoja, joka lumosi kerronnallaan niin oppilaat kuin ne lukuisat pienet mallitkin, joista hän piirsi pastellimuotokuvia 50- ja 60-luvuilla.

Ikävalko osasi sujuvasti yhdistää opettajan työn, kolmelapsisen perheen hoidon, muotokuvien teon ja oman vapaan taidetoimintansa.

Myös kulttuuririennot ja pitkät hyvät ystävyyssuhteet rikastuttivat hänen elämäänsä.

Koulutyön hellitettyä Kaija Ikävalko piti suosittuja seurakunnan ja Kansan Raamattuseuran maalauskerhoja. Hän myös opiskeli ranskan kielen eläkkeellä ollessaan ja veti taidematkoja Pariisiin.

Tasavallan presidentti myönsi hänelle Suomen Leijonan Ritarikunnan ansioristin vuonna 1978.

Huumori ja sosiaaliset taidot kukoistivat loppuun saakka. Lapset, lastenlapset ja lastenlastenlapset olivat hänelle rakkaita ja tapaamiset olivat juhlaa.

Viimeiset aikansa Kaija Ikävalko nautti Jalkarannan sairaalan osastolla 22 ystävällisestä ja hyvästä hoidosta.

Kaisa Ikävalko
Kirjoittaja on Kaija Ikävalkon tytär.

Kirjoita muistokirjoitus

Kirjoita ja lähetä muistokirjoitus julkaistavaksi Muistot-palvelussa.

Aloita tästä

Muistojen arkistosta