Carl Gustaf Nilsson

Professori s. 8.8.1944 k. 8.10.2015
Carl Nilsson
Carl Nilsson

Naistentautien ja synnytysopin professori Carl Gustaf Nilsson kuoli 8. lokakuuta 2015 vaikean sairauden murtamana Helsingissä 71 vuoden ikäisenä. Hän oli syntynyt 8. elokuuta 1944 Helsingissä, missä hän kävi myös koulunsa ja tuli ylioppilaaksi 1963.

Nilsson valmistui lääketieteen lisensiaatiksi ja naistentautien ja synnytysopin erikoislääkäriksi Helsingin yliopistosta, josta hän myös väitteli lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi 1977. Toimittuaan Jorvin ja Kätilöopiston sairaaloissa hän siirtyi HYKS:n naistenklinikalle osastonlääkäriksi ja vuodesta 1991 hän toimi siellä osaston ylilääkärinä.

Vuonna 2001 hänet nimitettiin Helsingin yliopiston naistentautien ja synnytysopin ruotsinkielisen professorin virkaan, josta hän jäi eläkkeelle vuonna 2012.

Carl Nilsson oli monipuolinen tiedemies, joka pääsi huipulle myös urheilussa.

Tieteellisen uransa Nilsson aloitti Helsingin yliopiston lääketieteellisen kemian laitoksen steroiditutkimuslaboratoriossa ja teki väitöskirjansa professori Tapani Luukkaisen tutkimusryhmässä.

Väitöskirja perustui hänen Kätilöopiston sairaalan perhesuunnittelupoliklinikalla tekemiinsä ensimmäisiin kliinisiin hormonikierukkatutkimuksiin, jotka johtivat suomalaisen menestystuotteen syntymiseen. Hormonikierukka Mirenaa on myyty 130 maassa 35 miljoonaa kappaletta raskauden ehkäisyyn sekä moniin gynekologisiin hoitoihin.

Naisten virtsan karkaamisen kirurgiset hoidot kiinnostivat professori Nilssonia erityisesti. Uppsalan yliopiston tutkimusryhmä oli keksinyt uuden hoitomuodon ja Nilsson kehitti sitä edelleen. Paikallispuudutuksessa tehdyssä pienessä leikkauksessa lantionpohjaan asetettu tukinauha korjasi virtsankarkailun hyvin tuloksin ja vähäisin komplikaatioin.

Uusi leikkaustekniikka ja sen myöhemmät sovellukset ovat mullistaneet virtsan karkailun hoidot. Nilssonista tuli yksi alan johtavista asiantuntijoista maailmassa.

Professori Nilssonilla oli yli sata tieteellistä julkaisua, ja hän ohjasi kuusi väitöskirjatutkimusta. Hän oli aktiivinen useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä ammatillisissa ja tieteellisissä yhteisöissä. Finska Läkaresällskapetin puheenjohtajana hän toimi 2008–09.

Urogynekologian alalla Nilsson hoiti merkittäviä tehtäviä niin kotimaassa, pohjoismaissa kuin kansainvälisen gynekologiliiton piirissä. Hän kehitti myös yksityisvastaanottoja Eiran sairaalassa.

Nilssonin nuoruuden harrastus oli telinevoimistelu, joka myöhemmin vaihtui pitkän matkan hiihtoon. Jo nuoresta purjehdus oli tärkeä osa hänen elämäänsä. Purjehduksen hän aloitti 1950 luvulla Sulkaveneellä, josta ura jatkui Finnjolliin. Hän toimi Suomen purjehdusjoukkueen valmentajana kaksissa olympialaisissa, Montreal (1976) ja Moskova/Tallinna (1980), jälkimmäisessä suomalaiset saavuttivat loistavan tuloksen, kulta- ja pronssimitalin. Vielä vuosituhannen vaihteessa Nilsson kilpaili avomeripurjehduksessa lastensa kanssa.

Kurssikavereittensa kanssa Nilsson perusti jo 1970-luvulla Poikana-ryhmän, joka on jatkuvasti kokoontunut kuukausittain palavereihin, joita hän piti tärkeinä. Hän rentoutui parhaiten mökeillään Hiittisissä ja Ylläksellä.

Elämänkumppani Marjatan huolenpidon ansiosta hän pystyi olemaan kotonaan pääosan viimeisen vuoden ajan.

Nilsson oli kaikissa tekemisissään määrätietoinen ja samalla hyvin lämmin ystävä.

Krister Höckerstedt
Pekka Lähteenmäki
Kim Weber

Kirjoittajat ovat Carl Nilssonin ystäviä ja työtovereita.

Muistojen arkistosta