Matti Antila

Professori s. 8.6.1926 k. 7.10.2015
Matti Antila
Matti Antila

Meijeriopin professori (emer.) Matti Antila kuoli 7. lokakuuta 2015 Mietoisissa. Hän oli 89-vuotias, syntynyt Riihimäellä 8. kesäkuuta 1926. Ylioppilaaksi hän valmistui 1945 Hyvinkään yhteiskoulusta.

Matti Antila teki maassamme poikkeuksellisen mittavan uran yliopistollisen maitotutkimuksen ja -opetuksen piirissä Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa.

Hän suoritti 1949 MMK-tutkinnon pääaineena meijerioppi ja väitteli 1955 propionibakteereista emmentaljuuston valmistuksessa.

Antila nimitettiin Helsingin yliopiston maitotaloustieteen dosentiksi 1957, ja valittiin 1962 Helsingin yliopiston meijeriopin vt. professoriksi ja 1964 pysyvästi meijeriopin professoriksi.

Vastavalitun professorin tarmokkuus ja hänen johtama ajanmukainen maitotalouslaitos osoittautuvat maitotutkimusta tehokkaasti edistäväksi yhdistelmäksi, sillä seuranneiden kymmenen vuoden aikana valmistui saman verran uusia maitoalan tohtoreita kuin oppiaineen koko siihenastisen 50-vuotisen historian aikana.

Professori Antilan johdolla vahvistui erityisesti maidon laatuun, maitorasvaan ja juustoihin liittyvä mikrobiologinen ja biokemiallinen tutkimus. Antilan uraauurtavat maitorasvan prosessointiin ja koostumukseen liittyvät tutkimukset tekivät hänestä kansainvälisesti merkittävän maitotutkijan.

Hän julkaisi noin 400 tieteellistä ja muuta julkaisua elintarvike- ja ravitsemustieteen alalta. Saksan maitotutkimusinstituutti Kielissä myönsi Antilalle Hermann Weigmann -mitalin 1985 ansioistaan maitotutkimuksen alalla.

Aktiivinen maitotutkimus välittyi nopeasti myös maitotaloustiede-oppiaineen opetuksen laatuun. Loppututkinnon suorittaneet sijoittuivat niin meijerien kehitys- ja johtotehtäviin kuin maitoalan tutkimus- ja valvontatehtäviin.

Ei liene sattuma, että suomalaisen emmentaljuuston maine laatutuotteena nimenomaan kilpailuilla Länsi-Euroopan ja USA:n markkinoilla saavutti parhaat näyttönsä vuosikymmeninä, jolloin Antila toimi meijeriopin professorina ja maitotalouslaitoksen johtajana.

Tiedekuntansa toiminnan yleisessä kehittämisessä Antila oli mukana laajasti. Hän oli visionääri täydennyskoulutuksen kehittämisessä sekä lähiruoka-ajatuksen ja maaseudun pienimuotoisen elintarvikejalostuksen merkityksen korostajana. Antila jäi eläkkeelle 1989. Hän johti yli 25 vuotta yliopistollista maitotutkimusta ja -opetusta maassamme.

Matti Antila oli aktiivinen monissa asiantuntija- ja luottamustehtävissä yliopiston ulkopuolella. Hän oli mm. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja 1977–83 ja lääkintöhallituksen asiantuntija 1977–89 sekä kotikunnassaan Mietoisissa kunnanvaltuuston puheenjohtaja useina vaalikausina 1970-luvulta lähtien.

Professori Antila oli tiukka, mutta innostava ja pidetty opettaja, joka oli aidosti kiinnostunut oppilaistaan.

Työtoverit ja opiskelijat kutsuivat häntä osuvasti ”tarmonpesäksi”, jolla riitti ideoita ja mielipiteitä alan tutkijoille ja maamme elintarviketeollisuudellekin.

Esko Uusi-Rauva
Hannu Korhonen
Eeva-Liisa Ryhänen
Tapani Alatossava

Kirjoittajat ovat Matti antilan entisiä oppilaita ja kollegoja.

Muistojen arkistosta